Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.

Свързани новини

05.09.2022 17:09

МЗ предлага да се върнат хартиените рецепти

Видян 1356 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предложената промяна, приета единодушно от Ръководството на Министерството на здравеопазването, ще даде възможността от 1 ноември 2022 г. лекарствата, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани и електронно, и на хартиен носител.


Основание за промяна в наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти бяха получените десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.


Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.


В нито една държава членка на ЕС, с изключение на Естония, няма категорично задължение лекарства да се изписват единствено на електронни рецепти. В цялата европейска практика се допускат двата вида предписване.


Ако предложените промени бъдат приети, ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти, включително няма да бъде ограничена възможността за предписване на лекарствени продукти при домашно посещение от страна на лекар. Предложенията за промени са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 06.09.2022 17:04

    къде се скриха алчните дрисльовци, рекламиращи отровните инжекции, избиха хиляди българи с тях, само пенсионерите са 40000 с повече починали през 2021 от тях, а хората продължават да измират най-вече от "ваксинален" рак, съдови тромбози и какво ли не, трябва възмездие и за другите като рачков, х стоичков и цяла плеяда медицински неграмотници, рекламиращи срещу заплащане тези отрови

  • 002 Anonimen 06.09.2022 16:45

    дано им дойде акъл и да престанат да тероризират и доктори и население с безумията си

  • 001 престъпници 06.09.2022 16:42

    в САЩ от тн ваксини за ковид при деца 1174 или са били със застрашено живота събитие или са трайно инвалидизирани, 159 са починали от общо 56000 с някакви проблеми след набождането от официално съобщените The latest figures published by the USA’s Centers for Disease Control reveal over 56,000 children have been injured due to Covid-19 vaccination across the USA, and sadly 1,174 of these children either suffered a life-threatening event or a permanent disability, while tragically a further 159 children sadly lost their lives.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог