Тримата министри бяха уволнени заради коментарите си, а външното министерство на Малдивите се разграничи от изявленията и уточни, че мненията са били "лични". Множество опозиционни лидери на Малдивите обаче поискаха да бъде потърсена отговорност от президента Мохамед Муидзу, който беше избран през октомври.

Свързани новини

11.01.2024 18:00

Малдивите пред бойкот заради "обидите" към индийския министър-председател

Видян 889 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Туристическата индустрия на Малдивите е изправена пред призиви за бойкот в Индия, след като служители от островната държава направиха пренебрежителни забележки за индийския министър-председател Нарендра Моди в социалните медии.

EaseMyTrip, един от най-големите индийски сайтове за резервации на билети, обяви спирането на всички резервации на полети до Малдивите "в знак на солидарност" с родината си. Този ход беше предприет ден, след като трима министри от Малдивите - Малша Шареф, Мариам Шиуна и Абдула Махзум Маджид - заклеймиха индийския лидер Моди като "клоун" и "терорист".  

Оттогава Асоциацията на туристическите агенти и туроператори на Малдивите призова Нишант Пити, главен изпълнителен директор на EaseMyTrip, да възобнови резервациите, като отбеляза, че туристическият сектор е "жизнената сила" на островната държава и в него работят около 44 000 малдивчани. "Потенциалното неблагоприятно въздействие върху туризма е в състояние да отключи сериозни последици за нашата икономика", се казва в писмото, адресирано до Пити.


 Тримата министри бяха уволнени заради коментарите си, а външното министерство на Малдивите се разграничи от изявленията и уточни, че мненията са били "лични". Множество опозиционни лидери на Малдивите обаче поискаха да бъде потърсена отговорност от президента Мохамед Муидзу, който беше избран през октомври.

В отделна стъпка Асоциацията на туристическата индустрия на Малдивите "остро осъди" "обидните коментари", направени от министрите. Приветствайки Индия като един от "най-близките съседи и съюзници" на Малдивите, групата заяви, че отношенията между двата народа "трябва да продължат поколения наред".

Коментарите в социалните мрежи, насочени към Моди, се появиха в отговор на негови публикации в X (бивш Twitter), насърчаващи туризма в Лакшадвеп - верига от острови, разположени край индийското крайбрежие. Реакцията на малдивските министри предизвика общонационално недоволство в Индия, като в социалните мрежи се появиха хаштагове като #BoycottMaldives и #ExploreIndianIslands.  

Няколко индийски знаменитости показаха солидарност с Моди, като се включиха в социалните медии, за да насърчат посещенията на Лакшадвееп, който е известен и със спокойните си пейзажи. Компанията за онлайн резервации MakeMyTrip заяви, че е отбелязала 3400% увеличение на търсенията в платформата за Лакшадвееп, откакто Моди посети островите по-рано през януари.


Междувременно Муидзу, който е на петдневно държавно посещение в Китай на фона на разразилата се разпра с Ню Делхи, призова Пекин да изпраща повече туристи в страната му. По време на форум в провинция Фудзиен във вторник Муидзу заяви, че Китай е бил "пазар номер едно за Малдивите преди Ковида" и призова страната да "увеличи усилията си", за да "възвърне тази позиция".

По данни на Министерството на туризма на Малдивите през 2023 г. Индия е начело в списъка на посетителите на островната държава с 209 198 пристигащи, а Русия е на близко второ място с 209 146 пътуващи. Китай е на трето място в списъка със 187 118 посещения, регистрирани през миналата година.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,