Макрон

Свързани новини

17.04.2024 14:37

Макрон иска олимпийско примирие в Украйна и Газа

Видян 488 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският президент Еманюел Макрон обеща да "направи всичко възможно", за да се постигне "олимпийско примирие" в конфликтите в Газа и Украйна по време на предстоящите летни игри в Париж.

Игрите ще се проведат от 26 юли до 11 август. Очаква се над 300 000 души да наблюдават церемонията по откриването на реката Сена.

"Искаме да работим за олимпийско примирие и мисля, че това е повод да се ангажирам с много наши партньори", заяви Макрон в интервю за BFMTV.

Френският лидер посочи, че ще поиска помощ за организирането на примирие от китайския президент Си Дзинпин, който ще посети Париж в началото на май. Си има "същата работа за вършене" през 2022 г. по повод Зимните олимпийски игри, отбеляза Макрон.

Традицията на "олимпийското примирие" датира от Древна Гърция, когато враждуващите владетели са се съгласявали да сложат оръжие по време на игрите, за да могат спортистите и зрителите да пътуват безопасно до и от местата на провеждане.

Въвеждането на такова примирие беше за първи път предложено от Макрон през март, когато той заяви, че от Русия ще бъде поискано да спазва примирието в Украйна по време на Олимпийските игри в Париж. "Те [Русия] трябва да направят това. Това е, което винаги се е случвало", каза тогава френският президент в интервю от Париж, показано по украинската телевизия и публикувано от украински журналист в YouTube.

По-късно руският президент Владимир Путин заяви, че не разполага с информация за предложението на Макрон за обявяване на олимпийско примирие по време на игрите в Париж.

"Готови сме да обмислим всички предложения, но винаги, при всички обстоятелства, ще се ръководим от националните интереси и ситуацията на бойното поле", заяви Путин и добави: "Казвал съм го и ще го кажа отново, че подкрепяме мирните преговори, но те не трябва да се организират само защото на нашия противник му свършват патроните."

Руското външно министерство повтори изявлението на президента. Говорителката Мария Захарова настоя, че Франция трябва да спре доставките на оръжие за Украйна. "Излизам с предложение за отговор към Макрон: да спрете да доставяте оръжия, които се използват за убийство на цивилни, а също така да спрете да спонсорирате тероризма", призова Захарова.

Въпреки нарастващите международни призиви за прекратяване на огъня в Газа, Израел се закани да продължи да се сражава, докато не бъдат ликвидирани всички бойци на Хамас и не бъдат освободени всички израелски граждани, взети за заложници. Макрон не е заявил публично как смята да окаже натиск върху израелското ръководство да спре операцията си по време на Олимпийските игри.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

В днешния последен априлски ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. В днешния последен априлски ден и в навечерието на