Държавната въглищна централа ТЕЦ Марица-изток 2

Свързани новини

11.01.2024 14:19

Капитал: В студа България внася ток, вместо да го произвежда

Видян 1678 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 9 януари, когато след седмици на сравнително топло време към България се спусна истински зимен студ и почти без изключение цялата страна е в минусови температури през по-голямата част от денонощието, потреблението на електроенергия се увеличи значително. Българските енергийни централи (страната има най-големият капацитет на мощности в региона) обаче останаха почти неизползвани.


Държавната въглищна централа ТЕЦ "Марица-изток 2" например работи на по-малко от 30% и вероятно въглищните ѝ котли са също толкова сковани от студ, колкото и багерите на държавните мини, които са пръснати из полетата на Стара Загора и едва ли работят, пише Капитал.

Ситуацията придобива още по-странен вид, когато погледнем данните за износ и внос на електроенергия за януарския ден - те сочат съвсем ясно, че България е нетен вносител на ток не само от Румъния, но и от Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония. Това означава, че въпреки достатъчното мощности, с които България разполага, те не произвеждат електроенергия, която да е конкурентна на пазара. А вместо това е по-изгодно да се купува от съседите.

Ситуацията беше коренно различна през 2022 г., когато избухна войната в Украйна и имаше критично високи цени на енергийната борса. Тогава България реализира рекорден износ на електроенергия - над 12 тВтч, предимно от българските въглищни централи, които балансираха целия регион. Тогава политици, експерти, шефове на дружества, синдикати и т.н. допуснаха огромната грешка да вярват и да прогнозират, че кризата с енергийните цени не е била огромна случайност, а тренд, който ще продължи занапред. Взе се негласно решение, че всичко в сектора е наред и в това си състояние нашите енергийни мощности ще продължат да просперират.

Последствията от това мислене тепърва ще бъдат анализирани, но още тогава трябваше да е ясно, че огромните печалби замаскират големите дефицити на един от най-силните исторически сектори в българската икономика - енергетиката, която в момента е изправена пред значително изоставане от другите държави.

Минус няколко милиарда

Какво се случи, така че България да изгуби чуждите пазари на електроенергия? Данните от вече приключилата 2023 г. показват, че ситуацията от последните дни не е прецедент, а българските енергийни мощности продават все по-малко електроенергия в чужбина. Последиците, които трябваше да бъдат предвидени през последните години, ще са много и най-вече ще се отразят на факта, че българското производство на електроенергия няма да е търсено.

През 2023 г. България е изнесла най-малко ток в сравнение с предходните години, като една-единствена има по-малко нетно салдо - 2020 г., когато локдауните буквално спряха търсенето и индустрията в Европа не работеше.

Два месеца от година ясно показват какво е много вероятно да се случва занапред. Една от червените лампи за конкурентоспособността на българските енергийни мощности е, че май и ноември страната беше нетен вносител на електроенергия - немислим сценарий в близкото и далечното минало, в което България винаги е балансирала системите на съседните държави. И при двата месеца причината беше плановият ремонт на ядрената централа в Козлодуй, който изваждаше на преден план всичките недостатъци на другите мощности в страната. Казано накратко - липсващите в тези периоди ядрени мощности не бяха заменени от наличните ТЕЦ, а от внос.

Цялата статия можете да прочетете в "Капитал"



 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 12.01.2024 22:28

    Хората трябва да питат др. Меглена Кунева и др. Сергей Станишев защо само по устна френска заповед затвориха реновираните (да работят още 30 години) вече ядрени блокове в Козлодуй .За реновирането на всеки един блок бяха похарчени по един милиард лева ).Кунева беше еврокомисар по присъединяването на България към Е.С. , а Станишев беше премиер .

  • 001 Anonimen 11.01.2024 17:57

    Ами, да! Това са последствията! Няма друг начин с губещите Марици и другите умрели ТЕЦ-ове! Некадърна власт и липса на стратегия! Само голи, безсмислени приказки от години! Злонамерени некадърници резрушиха ПАВЕЦ Чаира и няма отговорност!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби