Свързани новини

29.04.2014 12:55

Евтини и некачествени гръцки домати подбиват цените на нашенските

Видян 1268 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На борсата край пловдивското село Плодовитово масово се предлагат домати без да се издават фактури и без документи за произход и платени данъци. Тържището е средище на продажбата на контрабандните домати - всеки ден около 4:00 часа десетки бусове със стоки от Гърция без документи доставят продукция, не плащат данъци и са в драстично нарушение на Закона за стоковите борси и тържищата, съобщава БиТиВи.


Освен че е по-евтина, стоката често е некачествена и дори заразена. Докато българските производители плащат, за да пръскат срещу заболяването, гръцките домати освен че подбиват пазара, заразяват продукцията и нанасят още щети.


Припомняме, зеленчукопроизводители готвят мащабни протести, тъй като се опасяват, че и тази година няма да могат да продадат продукцията си. След дни започва сезонът на доматите и краставиците, но пазар за българската стока няма заради вноса от чужбина. Производителите са на мнение, че нелоялната конкуренция идва най-често от Гърция, като се внася и бракувана продукция без никакви документи.


Още на първия щанд на борсата в Плодовитово търговци изкушават с атрактивни цени - килограм домати за между 80 стотинки и 1 лев. Търговецът признава, че зеленчукът е гръцки и допълва, че не издава фактури и влиза безпрепятствено на тържището, въпреки че няма документи.


На двайсетина метра по-надолу ситуацията е същата, само цената на доматите е 1,30 лв. за килограм. Търговец на едро първоначално твърди, че може да издаде фактура за продажбата на 100 килограма домати, но впоследствие уточнява, че ще издаде само касова бележка, а настояването за фактура намира за „заяждане".


С огромно усилие се открива български производител на домати. Жената видимо се притеснява да говори, тъй като нейни колеги вече са заплашвани. На борсата значителна част от продукцията е насипана направо на земята.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте