Американският долар зае първото място, като нарасна с 0,81 процентни пункта спрямо февруари, достигайки 47,37% и отбелязвайки най-високото си ниво от декември 2023 г. насам. Той беше следван от валутите евро, паунд и юан.

Свързани новини

19.04.2024 18:00

Еврото достигна исторически минимум при трансакциите на SWIFT

Видян 514 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Делът на еврото в глобалните трансгранични разплащания чрез системата за обмен на съобщения SWIFT през миналия месец е намалял до исторически минимум, сочат данните за трансакциите, събрани от световната финансова служба.


Делът на трансакциите, включващи единната европейска валута, възлиза на 21,93% през март, отбелязвайки спад на месечна база с 1,32 процентни пункта и падайки значително под нивото от 24,4%, регистрирано при въвеждането на новата скала на SWIFT.


Данните се събират от 2010 г. насам, но от юли насам цифрите отразяват техническата корекция на SWIFT към стандартите за отчитане на търговията.


През изминалата година делът на еврото в международните плащания намаля почти наполовина. През януари 2023 г. разплащанията с тази валута възлизат на 37,88%, докато данните за декември 2023 г. регистрират спад до 22,41%.


Американският долар зае първото място, като нарасна с 0,81 процентни пункта спрямо февруари, достигайки 47,37% и отбелязвайки най-високото си ниво от декември 2023 г. насам. Той беше следван от валутите евро, паунд и юан.


Делът на националната валута на Обединеното кралство в трансакциите, извършвани от SWIFT, възлезе на 6,57%, а делът на разплащанията с китайски юани отбеляза още едно увеличение, достигайки 4,69%.


 Доминиращата позиция на еврото, което е на второ място след щатския долар, като световна валута, беше разклатена от възхода на Китай, както и от влошаването на връзките с Русия и значителните усилия за постигане на финансова независимост, полагани от нововъзникващите икономики от Индия до Бразилия.


В Русия големите банки, контролиращи над 80% от банковите активи на страната, бяха отрязани от SWIFT като част от свързаните с Украйна санкции. Според финансови експерти това е стимулирало увеличаването на дела на националната валута на Китай в световната търговия и финанси, тъй като Пекин не се е присъединил към санкциите, предпочитайки да засили търговските връзки с Русия.


Използването на юана се разшири, след като Китай разработи своя собствена мрежа за международни разплащания CIPS, отделна от SWIFT. CIPS беше приветствана не само от банките в засегнатата от санкции Русия, но и от финансовите институции, работещи в развиващите се икономики. Този ход стимулира възхода на юана като една от най-използваните валути в света.


SWIFT, или Дружеството за световна междубанкова финансова телекомуникация, предоставя услуги за финансови транзакции и плащания на повече от 11 000 световни финансови организации. Проследяваните данни не обхващат целия валутен пазар с дневен оборот от 7,5 трилиона долара, но докладите обикновено обхващат огромните валутни потоци, които определят световната търговия във времето.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое