Европейският съюз обяви финансов пакет в размер на 7,4 милиарда евро за Египет като част от усилията за спиране на мигрантите към Европа.

Свързани новини

18.03.2024 16:05

ЕС обяви финансов пакет от 7,4 млрд. евро за Египет

Видян 1153 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз обяви финансов пакет в размер на 7,4 милиарда евро за Египет като част от усилията за спиране на мигрантите към Европа.

Споразумението, с което се подобряват отношенията между ЕС и Кайро до "стратегическо партньорство", беше обявено по време на посещение на на европейска делегация в египетската столица, водена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Споразумението е придружено от финансов и инвестиционен пакет в размер на 7,4 милиарда евро за следващите четири години. Заедно ще работим по ангажиментите ни за насърчаване на демокрацията, правата на човека и равните възможности. Срещаме се във време на дълбока криза. Всички сме изключително загрижени заради войната в Газа и разрастващата се катастрофална хуманитарна ситуация. Газа е изправена пред глад и е изключително важно да се постигне споразумение за бързо прекратяване на огъня сега, което да позволи освобождаване на заложници и повече хуманитарна помощ да достигне до Газа. Изключително загрижени сме от рисковете от пълномащабна офанзива в Рафа, която би била опустошителна за уязвимото цивилно население", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Ситуацията в Газа беше сред темите, засегнати в разговорите между Фон дер Лайен, египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, премиерите на Италия, Гърция, Австрия и Белгия и кипърския президент. Египет се опитва да посредничи между Израел и Хамас.

"С лидерите от ЕС се съгласихме, че отхвърляме израелска военна операция в Рафа, която би влошила хуманитарната катастрофа в ивицата Газа и би имала отражение върху палестинската кауза. Египет отново заявява, че напълно отхвърля опитите на Израел насилствено да изсели палестинския народ от окупираните от 1967 г. територии в ивицата Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим", посочи Абдел Фатах ал Сиси, президент на Египет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей