Свързани новини

27.05.2019 16:09

EНП : ПЕС = 180 : 154, Зелените скачат с 38%

Видян 2198 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

180 места за ЕНП, като вътре неясно защо броят и Радан Кънев, въпреки че ЕНП изключи ДСБ преди месеци, и 154 за ПЕС – 146 плюс 8 от румънските социалдемократи, е крайният резултат от евроизборите, цитиран от Гардиън. Червените имат резерв от 39 гласа на т.нар. Северна левица, с което общата бройка надвишава числото на ЕНП.


И двете големи партии губят много: минус 41 гласа в Европарламента семейството на ГЕРБ и 37 депутати по-малко от фамилията на БСП. Сривът обаче е по-малък от очаквания. И то, въпреки рекордната избирателна активност – 50,5% - близо двойно по-висока от българската и далеч над 42,6 на сто от последния вот в ЕС.


171 са общо евродепутатите от консервативната и крайната десница, но те са разделени в 3 почти равни групи с между 54 и 59 членове.


Зелените са хитът на евроизборите 2019, като – както прогнозира в неделя 19 минути, вдигат над 30% резултата си: от 50 на 69 представители в ЕП, което прави 38 на сто скок! Най-големият им удар е в Германия, където те станаха втора политическа сила – вземат 20 места срещу 29 за коалицията на Меркел и баварците и 16 на социалдемократите.


Зелените са голямата изненада в другата най-голяма страна на ЕС – Франция, където са вече трета сила с 12 кресла, след 22 за Льо Пен и 21 за Макрон. Зелените за първи път сензационно пробиват дори във Великобритания, където са четвърти със 7 представители в ЕП след Брекзитърите с 29 депутати, либералите с 16, лебъристите с 10, но преди управляващите консерватори, едва събрали 4 места. Зелените са в челото почти навсякъде, особено в най-богатите евродържави, като не влизат само в страни с екстравагантни партийни разпределения като Италия и Полша, също и в нашата родина.


В Рим триумфира Лигата на Салвини с 28 места, а червените изненадващо се завърнаха с 18, измествайки победителя в миналогодишните избори – 5 звезди, останал със само 14 от очакваните 26 кресла. Четвърти там са фашистите със 7 представители.


Сюрприз поднесе коалицията на социалистите с либералите в Полша, където тя стана втора сила след крайната десница при съотношение 26:22 места – там това се тълкува като сензационно завръщане на червените.


Гордостта на ПЕС е Испания, където след победата си на предсрочните избори Педро Санчес разби ЕНП с 20:12, а трети са двете коалиции с каталунско участие с общо 11 места, разбили нацистите – франкисти – за тях едва 3.


В Гърция левицата на Ципрас има 6 места – само 1 по-малко от Нова демокрация. Но премиерът веднага свика предсрочни избори точно, когато управлението му ще стане на 4 и половина години. Още 2 места там взема ПАСОК.


Орбан разбива всички в Унгария с 13 места за неговия ФИДЕС, но и там червените се завръщат след 10 години в нокдаун с 6 евродепутати.


Соцът бие в Швеция и Малта. В Австрия, България, Словакия, Хърватия остава на място под ЕНП, а в Дания и Естония поделя първенството с по 3 кресла с либералите, в Кипър – с по 2 с народняците, при все, че на Острова на Афродита левите представители са общо 4.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева