„Доларът имаше фантастичен курс, но ситуацията започва да се обръща“, казва Алън Ръскин, главен международен стратег в Deutsche Bank. „Песимизмът, който видяхме миналата година относно Европа след началото на руско-украинската война, избледнява и в същото време други валути имат свои собствени положителни истории“, допълва Ръскин.

Свързани новини

19.04.2023 17:01

Доларът ще пада още след 1-г дъно: FT

Видян 2845 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Инвеститорите залагат на по-нататъшно отслабване на щатския долар след неотдавнашното му поевтиняване, тъй като последиците от банковата криза от миналия месец ограничават възможностите на Федералния резерв на САЩ да повиши лихвените проценти”, анализира най-авторитетното бизнес издание в света Файненшъл Таймс.


„След 18-месечен възход, който го отведе до 20-годишен връх спрямо кошница от валути през септември миналата година, доларът отстъпи, тъй като анализаторите занижиха очакванията си за ръста на лихвите в САЩ”, пише FT.


Миналата седмица доларът достигна най-ниското си ниво от една година спрямо еврото, както и спрямо по-широката валутна кошница.


Хедж фондовете и някои анализатори вярват, че има по-голям потенциал за повишаване на лихвите в еврозоната, където икономическият растеж се подобрява. Обединеното кралство също ще продължи да оказва натиск върху долара.


„Доларът имаше фантастичен курс, но ситуацията започва да се обръща“, казва Алън Ръскин, главен международен стратег в Deutsche Bank. „Песимизмът, който видяхме миналата година относно Европа след началото на руско-украинската война, избледнява и в същото време други валути имат свои собствени положителни истории“, допълва Ръскин.


Спекулативните трейдъри са удвоили своите къси позиции в долари от средата на март, според изчисления на Refinitiv, базирани на данни на CFTC. Това показва, че хедж фондовете залагат на спад на долара.
Очаква се Европейската централна банка да повиши лихвените проценти с още 75 пункта до 3,75% до лятото заради продължаващата битка с инфлацията.
Засилват се и спекулациите, че Казуо Уеда, новият управител на Централната банка на Япония, може да отмени поетапно политиката на институцията за контрол на кривата на доходност, за да поддържа ниски лихвени проценти.


В Обединеното кралство пазарите очакват повишение от 50 базисни точки от Английската централна банка до септември.


Банковата криза в САЩ също натежава върху долара. След колапса на три банки за една седмица през март проучване на Федералния резерв на Далас показа рязък спад в обемите на банковите заеми навсякъде. Различни данни за работните места също сочат смекчаване на пазара на труда, въпреки че най-широко наблюдаваният месечен доклад за заплатите все още не отразява това.
„Шокът за американските банки засилва идеята, че САЩ могат да изпаднат в рецесия преди други големи икономики“, което е отрицателно за долара, казва Ебрахим Рахбари, главен валутен стратег в Citigroup.



 Илиян Костадинов









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец