Л.Елкова, член на УС на БНБ

Свързани новини

25.03.2024 13:56

Дефицит'23 над 3% ще измери Евростат, натъкмяването от Ас. Василев ще ни спре за еврото: Л. Елкова, член на УС на БНБ

Видян 1658 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дефицитът на България за 2023 г., който Евростат ще публикува на 22 април т.г. и ще бъде водещ за определяне на приемането ни в Еврозоната, ще бъде над 3 процента. Дори да бъде 3, 01 на сто, това ще ни вкара в свръхдефицит. И така ще бъдем отново отложени, прогнозира пред България он еър Людмила Елкова. Тя е член на Управителния съвет на БНБ, била е заместник-министър на финансите и самата тя е правила прогнозите и е изчислявала дефицита в държавния бюджет.

Елкова заяви, че не са редни някои от действията, които финансовият министър Асен Василев е използвал, за да натъкми бюджета под 3% счетоводно. Даде примери с 1,2 млрд.лв., отделени в специална сметка на МРРБ, както и източването на 100% дивидент от държавните дружества, което доведе до опразването на фонда за енергийна сигурност, лъснало тези дни с над 1 млрд.лв.


Отделно, никой не е помислил, че източването на 2 млрд.лв. от БЕХ миналата година, включително чрез теглене на предполагаеми, но несъществуващи печалби т.г., вече е заплаха за енергийната система. Той е натоварен с милиадрни облигационни заеми и други ангажименти като покриването на дупки в Топлофикация, а спадането на цените и оттам на печалбите от последните две години го претоварва финансово.

Тя подчерта, че ако продължава неоправданото вдигане на социални разходи, ще стигнем до положението или да ги намалим, или да вдигнем данъците, както ни препоръча тези дни и Международният валутен фонд, просто защото вече не можем да си го позволим. "Ние трябва да се върнем към балансиран бюджет, да сваляме поне процент дефицит на година", заяви категорично топекспертът по бюджет.

Като човек, който 10 г. е отговарял за приходите в хазната, тя недоумява по каква причина не се облагат някои приходи като например рентата от земя, което по нейни изчисления за 2,5 млрд.лв. годишно. Тя смята, че може да се облага и самото притежаване на земя - дори с 1 лв. на декар това ще вкара огромни средства в бюджетите на общините например. Посочи  други неизползвани от неизвестни причини източници на допълнително напълване на бюджета.


Радостина Тонева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.