Свързани новини

26.05.2014 12:30

Бум на фалшиви десетолевки на пазара

Видян 1371 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Измамниците все повече се ориентират към фалшифициране на десетолевки вместо на двайсетолевки, каквато беше тенденцията през последните години. Близо 50% от заловените фалшиви пари през първото тримесечие на т. г. са от 10 лева. Дяловете на заловените неистински банкноти с номинал 20 лв. и 50 лв. са съответно 32% и 12%, пише Money.bg по информация на "Труд".


За три месеца БНБ е отделила от обращение 19 милиона броя негодни за употреба банкноти. Най-много са с купюра от 20 лв. Сравнително високи са и дяловете на проблемните пари с номинал 2 лв. и 10 лв.


Българинът плаща все повече с банкноти от 50 лв. и 100 лв., като в същото време намалява делът на 10- и 20-левките. Това сочи статистиката на Българската народна банка към 31 март.


Броят на купюрите от 50 лв. и 100 лв. се е увеличил съответно с 0,54 процентни пункта (п.п.) и 0,63 п.п. през последната година. В същото време банкнотите с номинал 10 лв. и 20 лв. са намалели съответно с 0,40 п.п. и 0,42 п.п. Купюрите от 5 лева също спадат, докато тези от 2 лева се увеличават.


Тенденцията към ръст на по-едрите банкноти не е нова и едно от обясненията може да бъде, че хората купуват повече. У нас се регистрира ръст на потреблението през последната година. Според данните на Националния статистически институт оборотите в търговията на дребно през март т.г. спрямо същия месец на 2013 г. са нараснали с 5,8 на сто.


Най-употребяваната банкнота обаче продължава да е 20-левката. Нейният дял в броя на банкнотите в обращение към края на март е близо 32%. Столевките са под 10%, а 50-левките и 10-левките имат по около 20%.


Заради ползването на повече по-едри пари за една година стойността на средната банкнота в обращение се е покачила до 28,49 лв. Това е ръст с 0,76 лв. за една година.


Парите в обращение също се увеличават. За една година те са нараснали с 8,55% или 755 млн. лв. и в края на март 2014 г. достигат 9,6 млрд. лв. Това е сигнал за раздвижване на икономиката. Спрямо декември се наблюдава сезонно намаление в размер на 666 млн. лв. Според БНБ то е циклично и се дължи на традиционно по-високите харчове в края на всяка година заради коледните празници.


При монетите се запазва дългосрочната тенденция на постоянно нарастване на броя им в обращение. Най-бързо през последната година са се увеличили тези с най-ниска стойност - 1 ст. и 2 ст. При всяка от тях нарастването е с над 40 милиона броя. Оформя се и тенденция за по-висок ръст на монетата от 1 лев, като само за година в обращение са влезли нови 9 млн. броя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към