Свързани новини

07.07.2016 17:16

БСП: Кой краде поне 15 млн. лв. годишно от летище София?

Видян 2450 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Въпреки че му беше обяснено, че е незаконно, министърът на транспорта Ивайло Московски ще иска държавна помощ от ЕК за БДЖ – парите от концесията на Летище София, обяви самият той. Оставяме настрана факта, че конкурсът беше блокиран по жалба на арабските ни кредитори за пистата на същата тази аерогара. Но е удивителна неграмотността на един министър, който не знае, че парите от приватизация и концесии по закон не могат да отидат другаде, освен в резерва, където е т.нар. Сребърен фонд – гаранцията за пенсиите на 2,2 млн. българи.



От БСП го атакуваха по същата тема, но от друга страна: „Господа управляващи, къде са поне по 15-30 млн. лв. годишно? Кой краде от летище София тези средства?”, попита депутатът Румен Гечев.  „Предлагаме решение, с което да се възложи на Сметната палата да извърши одит на летище София”, заяви говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той обясни, че в последните години България е инвестирала стотици милиони в модернизацията на летището, а в същото време наблюдаваме негативна тенденция във финансовите му резултати – миналата година от реализиран оборот от над 118 млн. лв., печалбата на летището е 5,6 млн. лв., за 2007 г. тя е била близо 22 млн. лв., за 2008 г, малко над 30 млн. лв., 2009 г. е била близо 15 млн. лв., 2010 г. – 15 млн. лв. „Ръководството на летището рапортува за значителен ръст на броя полети,  пътници, товари и пощенски пратки. Това драстично се разминава с финансовите резултати”, заяви Бойчев.



„Пример за неефективното управление на Летище София са обществените поръчки. Недопустимо е 2 месеца преди концесията да се обявят поръчки за над 2,2 млн. лв. с перспектива от 3 години, като до момента не са правени такива поръчки”, заяви народният представител от ПГ на левицата Георги  Свиленски. Той даде пример поръчката за термопластична боя на износена хоризонтална маркировка на пистите – 416 666 лв. Той поясни,  че на 30 юни миналата година е била обявена същата поръчка за 654 хил. лв., а опресняване на боята се прави на 2 години. „Трябва да се даде отговор извършено ли е опресняването миналата година? Ако е било направено и не е било качествено, кой ще понесе последствията? Защо се обявява същата поръчка?”, попита депутатът от БСП. Свиленски коментира, че има и поредица от по мащабни поръчки – за закупуване на специализирани автомобили за качване и сваляне на пътници и на нови снегорини, при положение, че има достатъчно такива. „Повече от поръчките са направени през месец април и са на стойност 2, 2 млн. лв. Тези средства са, или ще бъдат подарени на фирми близки до управлението на летището и на държавата”, заключи Георги Свиленски.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.