Очаква се БВП на Германия да се свие с 0,5% през тази година, тъй като най-голямата икономика в ЕС продължава да се бори с енергийната криза и по-високите лихвени проценти

Свързани новини

01.10.2023 07:09

Брутният вътрешен продукт на Германия ще се свие с 0,5% през тази година: IMK

Видян 8359 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се БВП на Германия да се свие с 0,5% през тази година, тъй като най-голямата икономика в ЕС продължава да се бори с енергийната криза и по-високите лихвени проценти, съобщи институтът IMK.

Прогнозата на IMK за 0,7% ръст на БВП за 2024 г. също е значително по-песимистична от пролетната прогноза за 1,2%. Други германски икономически институти, като Ifo, очакват ръст на БВП от 1,4% за 2024 г.

"Германската икономика, отслабена от сътресенията в цените на енергията, няма да се раздвижи истински през следващите месеци, тъй като високите лихвени проценти и потиснатата световна икономика натискат спирачките", заявяват от IMK.

В доклада се прогнозира, че частното потребление ще се възстанови от края на третото тримесечие поради намаляващата инфлация и по-силното увеличение на заплатите. "Това положително развитие идва толкова късно, че може само донякъде да смекчи рецесията през 2023 г. като цяло, а не да я предотврати", отбеляза ИМК.


През първото тримесечие на годината Германия официално изпадна в техническа рецесия, тъй като растежът на БВП беше ревизиран от нула на -0,3%. Миналата седмица Бундесбанк обяви, че икономиката вероятно ще се свие през това тримесечие благодарение на забавеното частно потребление и нарастващата слабост на промишлеността.

Главният изпълнителен директор на Дойче банк Кристиан Севинг по-рано предупреди, че Германия отново може да бъде наречена "болният човек на Европа", ако структурните икономически проблеми не бъдат решени незабавно.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.10.2023 10:06

    С един идиот начело, проповядващ и прокарващ Зануляването на света, това са резултатите. За жалост ще става пще по-зле. Махнете си розовите очила.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби