Свързани новини

15.12.2014 11:58

Борисов при Меркел на четири очи

Видян 1797 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов се среща с канцлера Ангела Меркел днес. Той е първият министър-председател, който ще посети Меркел след преизбирането й за лидер на германските християндемократи, предава дартс. При пристигането си снощи Борисов бе посрещнат от почетен шпалир.


По-късно той се срещна със сънародници и написа във фейсбук: Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. Това е основната цел на визитата ми тук в Берлин. Затова съм с тримата ми вицепремиери, които са от различни политически партии, и с председателите на ГЕРБ и РБ, за да покажем, че ние сме единни, когато става въпрос за национални приоритети и за сигурността на държавата. Благодаря на всички българи, които ни уважиха. Щастлив съм, че имахме толкова ползотворна дискусия.


Германия ще прати експерти за помощ на България, които да ни съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на еврофондовете. Това стана ясно след срещата на българския премиер Бойко Борисов с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Двамата обсъдиха "Южен поток" и членството на България в Шенген.

Борисов е представил идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който горивото да бъде поето от Европа при създаване на общ енергиен пазар. Тази тема обаче ще бъде обсъдена на срещата на ЕС в четвъртък. "Германия има добър опит с Русия като партньор и имаме уверение от България, че също е партьнор, на когото може да се има доверие", подчерта Меркел. Тя обаче не отговори конкретно дали ще се ангажира с подкрепа за страната ни относно компенсации заради прекратяването на проекта. "Сключени са множество договори и най-важното сега е да се разгледа много внимателно юридическата страна на въпроса", изтъкна канцлерът.

На срещата Борисов е поискал да се отпусне още една година срок за усвояването на еврофондове от последната бюджетна рамка по подобие на страните от Вишеградската тройка, но Меркел не се е ангажирала с нищо конкретно. Що се отнася до Шенген Берлин и там засега не дава никакви гаранции за бързо решаване на проблема с членството. Борисов е изброил всички трудности пред България с бежанската вълна и огромните ресурси, които страната харчи за сигурността на границата. Има обещания, че на Европейския съвет през март е възможно да се вдигнат морските и въздушните граници на България и Румъния с Шенген, но Меркел заяви, че дали това ще стане, ще се реши едва през февруари, когато се видят и следващите доклади на механизма за наблюдение на България и Румъния.

Тя посочи, че е видяла решимост в сегашното правителство да се заеме сериозно с проблемите пред страната, най-вече при борбата с организираната престъпност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей