Свързани новини

21.02.2014 11:07

Бобева води сериозни немски компании у нас

Видян 1313 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големи немски компании проявиха сериозен интерес към инвестиции в България, а такива, които вече присъстват у нас, демонстрираха намерения за разширяване на бизнеса си, предаде money.bg.


Това стана ясно на българо-германски инвестиционен форум в централата на Дойче Банк в Берлин, на който специален гост бе заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева.


Организаторите на форума - Дойче Банк и посолството на България в Германия, посрещнаха представители на над 50 от най-сериозните германски фирми от широк спектър области на икономиката.


Бобева представи възможностите за инвестиции в България в посткризисния период. Тя акцентира върху основните политики на българското правителство в областта на икономическото развитие, като подчерта приоритетната подкрепа за малките и средните предприятия, намаляването на административната тежест и гарантирането на по-голяма прозрачност в областта на обществените поръчки.


От презентацията на вицепремиера стана ясно, че на фона на спада в чуждестранните инвестиции в България през последната година, германските вложения са се увеличили. Германия е на трето място за миналата година със 199,4 млн. евро. От началото на прехода германските инвестиции в българската икономика възлизат на 2,14 млрд. Евро. 

На форума в Берлин най-сериозен интерес бе проявен към секторите текстил, концесии на пристанища и на подземни богатства. Немските компании поставиха въпроса за високата цена на зелената енергия, сериозен проблем и за германската икономика. Вицепремиерът


Даниела Бобева представи българските усилия за балансиране на енергийния сектор и намаляване на цените на електроенергията.

По време на дискусията г-жа Бобева представи мерките на българското правителство за регулиране на търговията и подчерта, че от търговците се изисква да спазват правилата за лоялни търговски практики, които съблюдават в собствените си държави.


Вицепремиерът посети бизнесинкубатор за компании в сектора на информационните технологии, създаден от една от най-големите германски издателски групи. От там е проявен интерес за създаване на подобен бизнес акселератор в България, тъй като София, Киев и Талин са столиците с най-голям потенциал в областта на IT в Централна и Източна Европа.

Председателят на общинския съвет на Бремен Хафер предаде на вицепремиера покана към българския ветроходен кораб "Калиакра" за участие в голямо състезание за ветроходни кораби.


Бобева се срещна с федералния министър на здравеопазването Херман Грьое, който сподели германския опит в областта на публично-частните партньорства в здравеопазването, както и опита в електронизацията на обществените поръчки за болничната помощ. Предстои подготвяне на споразумение за сътрудничество между двете министерства в областта на реформите в здравния сектор, обмяната на идеи и политики. Германският министър на здравеопазването получи покана да посети България.


Вицепремиерът посети българския щанд на Баутек Берлин, един от най-големите международни панаири за строителство и сградна техника. Изложителите споделиха с вицепремиера задоволството си от подкрепата на държавата чрез организация на участията в изложби и панаири по света. "Има конкретни резултати от тези участия, затова ще продължим да насърчаваме българските компании", заяви г-жа Даниела Бобева.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е подходящ за самоанализ и преоценка на вашите цели и желания


Денят е подходящ за самоанализ и преоценка на вашите