В България са останали само 42 едноекранни кина, но има и 16 многоекранни в мултиплекси в моловете. Най-много зрители от едноекранните е събрал салон в Плевен на име Арена. И той се намира в мол – Панорама, със 70606 зрители за последната година по данни на Националния филмов център.

Свързани новини

19.06.2023 15:40

42 кина у нас: С най-много зрители е плевенско, няма в 6 областни града, София е №1 по салони, перничаните ходят най-често: НФЦ

Видян 1697 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България са останали само 42 едноекранни кина, но има и 16 многоекранни в мултиплекси в моловете. Най-много зрители от едноекранните е събрал салон в Плевен на име Арена. И той се намира в мол – Панорама, със 70606 зрители за последната година по данни на Националния филмов център.


На втора позиция е благоевградското кино Синемакс с почти същото количество – 70 278 посещения, но при два пъти по-малко места – 234 срещу 470 за плевенския салон.


Трети с приблизително същия брой зрители – 69 580, но едва от 96 места е Синеланд в Перник. Значи перничаните не са само биячи, напротив – лидери са в културата, защото ходят най-често на срещи със седмото изкуство.


Петицата завършват две от трите търновски кина – Палас и Синеланд Искра, където във всяко публиката за малко не достига 50 000 посещения годишно.


Рекордьор като общ брой зрители  е един от мултиплексите – многоекранните кина – в мола Парадайз в София с 409 697 посещения. Това е и най-големият комплекс за гледане на филми в България с 14 екрана и 2166 места. Което обаче показва, че посещаемостта дори при лидера е изключително ниска: по няма и 200 зрители са минали през място за цялата 2022 г. – пада се нещо като на 2 дни по 1 човек.
Мултиплексите в моловете са и най-оборотните кина. Те са донесли приход от 18 294 533 лева през 2022 г. по данни на НФЦ от 1 524 974 билета. Така средната цена на посещение на модерните салони е 11,996, т.е. 12 лева. А това е 2,5 - 3 пъти по-ниско от международното ниво.

Средната цена на билета за страната е 5,68 евро през 2022 г.

А с общите приходи от 20 милиона евро, може да се каже, че пазарът е поравно разпределен между мултиплексите и малките киносалони.
Общият брой на местата в киносалоните ни е 40 365, с над 2000 повече, отколкото преди ковид пандемията. България с ръст на посещенията от 64,5% е пета в ЕС след лидера Дания – 82 на сто, Чехия -81%, Австрия и Франция – 73 процента.


Най-много кина извън мултиплекси има в София – 6 с 11 екрана и 5179 места, интересно е за колко от тях ще се сетите, ако трябва да ги изброите наум. Тази година Домът на киното е извън строя – ремонтират го.

Изненадващото 2-ро място е за среден град като Велико Търново с 8 екрана в 3 кина

Трета е морската столица Варна. Там имаме 4 екрана в 3 кина.
Следва театралната столица Шумен, откъдето са тръгнали сценичните ни изкуства с 3 екрана в 3 кина.


С по 2 кина са областните центрове Плевен, Разград, Перник, но и малки градове като Козлодуй и Попово.
Срам за наричащия себе си по неясни причини „културна столица” Пловдив.

Вторият град на България по население има едно – единствено кино  и дели 10-ото място

с над 10 пъти по-малки като Търговище, Габрово, Ботевград и дори с дребния курортен Китен, тъй като имат по два екрана.
Останалите градове в листата са 24 или общо имаме кина в 38 населени места.
Невероятно е за държава в Европейския съюз, но в немалко от областните ни градове няма дори и 1 кино.


Защото 17 от населените места в кинолистата не са такива.
Това пък означава, че хората в 6 центъра на области у нас нямат възможността да ходят на кино.


За сметка на това не само Китен, но и други курортни градчета по морето като Приморско, Ахтопол и Каварна имат киносалони. В други като Балчик те са безследно изчезнали. Но пък ги има в Бяла, Русенско – истинска сензация сред киноградовете ни. Или в бедни селища като Бяла Слатина и Мездра. В будни и работещи градчета като Севлиево и Карлово не е изненада.


На снимката: Най-старото кино в България - Модерен театър, скоро отваря пак на 120 г.


Наталия Каменова


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.