Свързани новини

10.04.2017 13:44

17,5% гарантирана печалба за „американските” офшорни ТЕЦ-ове

Видян 4084 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Темата за двата американски ТЕЦ-а в Гълъбово отново стана актуална след срещата на протестиращи с Иван Иванов – председател на КЕВР. В един откровен разговор той ни информира, че в последните дни на 2016 г. делегация на българското правителство (ББ2) се среща в Брюксел с представители на двете американски компании – собственици на ТЕЦ 1  и ТЕЦ 3 под егидата на Европейската комисия, която преди година устно е обявила договора с двете компании за „неправомерна държавна помощ”.
 Както се установи, за срещата в Брюксел не се знае нищо у нас. По простата причина, че нашата делегация не е постигнала нищо по време на преговорите. В коментар за медиите г-н Иванов уточни, че ЕК е признала договора за „държавна помощ“, но не е казала, че е неправомерна.
 На 10.06. 2016 г. депутатите от временната анкетна комисия към НС за анализ на енергетиката заявиха категорично, че договорите с т.нар. американски централи AES Гълъбово Марица Изток 1 и Контур Глобал Марица Изток 3, „представляват държавна помощ в разрез с европейските правила“.
 Дългосрочните преференциални договори за изкупуване на електроенергия поставят двете централи в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите участници на пазара – съществуващи и бъдещи. Те гарантират висока възвръщаемост на инвестициите и прехвърляне на всички рискове към Националната електрическа компания (НЕК).
Пожелал анонимност член на КЕВР ни призна, че в ЕК има силно американско лоби, което, разчитайки на бездействието на българското правителство, смята с режисирана мудност и процедурни хватки да спечели още 8 години и срокът на договора да изтече, без ЕК да се е произнесла с писмено становище за неправомерна държавна помощ.
 Споразумението за закупуване на електроенергия от 13 юни 2001 г. (на последното заседание на кабинета Костов – б.р.) между НЕК ЕАД – България, и Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед. Още от самото начало на този документ е видно, че фирмата Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед – Ирландия, е спечелила международен търг за експлоатация и модернизация на съответните мощности на ТЕЦ Марица, но впоследствие, с договор за цесия, е прехвърлила всичките си права и задължения по договора на частно дружество с ограничена отговорност със сходно име, разположено в офшорната зона на остров Мавриций. Тоест офшорни компании прибират стотици милиони годишно от ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3.
Скандалното е, че в договора има текст, определящ като дискриминационен акт от страна на българските власти намаляване на печалбата на фирмата (17,5%), която е необяснимо висока. И което е най-възмутително, НЕК се задължава да не прекратява договора предсрочно, да не извършва каквито и да е изменения в него и да не спира упражняването на договорните взаимоотношения. Споразумението е неизгодно за нас и защитава само интересите на ККК Лимитед – остров Мавриций.



Ангелаки Гоцев, енергиен експерт      


Велизар Енчев



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително