Свързани новини

22.04.2018 08:04

САЩ: Корупция на всички нива в България

Видян 3534 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Липса на независимо правосъдие, корупция и лоша медийна среда, това са основните проблеми на Бълария според доклад, посветен на спазването на човешките права по света за 2017 година, представен от  Държавния департамент на САЩ . В документа се констатират и сериозни проблеми като трафик на хора, натиск срещу малцинствата, проблеми със защитата на правата на жените , липса нормални условия в затворите, арести и полицейски произвол.


„Макар правителството да има механизми да разследва и наказва злоупотребите с власт и корупцията, прилагането на тези механизми е неадекватно и безнаказаността е проблем”, се отбелязва в доклада. Изброени са корупционните практики, характерни за България (подкуп, конфликт на интереси, присвояване, търговия с влияние и др.), като се подчертава, че това е характерно за всички нива от управлението и държавната администрация.


Докладът констатира влошаващата се медийна среда у нас. Цитирани са и други проучвания, сред които е Индекса за медийна устойчивост и Индекса на свободата на словото. „Остават притесненията, че корпоративният и политически натиск, в съчетание с растящата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и разпространителски мрежи и, на трето място, правителствената регулация на ресурси и подкрепа за определени медии заедно са нанесли смъртоносен удар на медийния плурализъм”, констатира Държавният департамент.


Като най-значими проблеми са посочени арестите и тежките условия в затворите у нас. Докладът отчита, че българските власти са предприели мерки за осъждане и наказание на служители от силите за сигурност, нарушили човешките права, но действията им са недостатъчни и безнаказаността остава проблем. Посочени са случаи на полицейско насилие, довели и до отнемането на човешки живот. От друга страна докладът отбелязва, че властите поддържат ефективен контрол върху силите за сигурност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв