01/02

Свързани новини

03.04.2018 14:00

Гара Пионер оценена 20 пъти под стойността си, а печели 2,2 млн. лв.

Видян 3806 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Гара Пионер, която както 19’ вече писа, кабинетът предколедно реши да продава като терен и то по супер занижена стойност, на всичко отгоре се оказва печеливше предприятие. Според официален отговор на държавната фирма НКЖИ, която я стопанисва, печалбата й е 2 235 000 лв. при 87 851 лв. разходи. Приходите идват от отдаването на площ за строителни складове, съобщи Гражданската инициатива за обществен транспорт. От отговора става ясно и че всяка година половината от приходите от наем отиват директно в държавния бюджет, вместо да останат като възможност за инвестиции на предприятието. От инициативата припомнят и че решението на министерски съвет № 760 за даване на съгласие за продажбата на гарата бе взето на 8-ми декември 2017 г.
В началото на октомври 2017 г. пък бяха подготвени, а на 28 март 2018 г. вече бяха приети от Народното събрание промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО). Една от тези промени се отнася за територията, която заема гара Пионер. До момента сигнатурата й в закона и в действащия общ устройствен план на София е съкращението Са1, означаващо терени за спорт и атракции.



Според промените от преди дни обаче предстои тази сигнатура да бъде окончателно заличена. В текста на изменението, което трябва да бъде гласувано от депутатите в рамките на следващите няколко седмици обаче не е посочено с какво ще бъде заменена тя. Това най-вероятно означава един вид празен чек, който конкретен инвеститор да попълни и предаде на „правилните“ хора, за да запишат правилната сигнатура.



От инициативата припомнят, че в периода 2003 – 2009 г. теренът е бил със сигнатура Смф1, която позволява многоетажно строителство, каквото има например в зоната между б-ца Токуда и бул. Никола Вапцаров, която преди 15 г. беше парк, а в момента е плътно застроена с бизнес и жилищни сгради.



В момента на база размерите на терена на Пионер (20 000 кв. м) и зоната му Са1, това означава възможност за над 3000 кв. м. застроена площ, което е едноетажен обект с размери 55 х 55 м (т.е. основата е колкото два закрити басейна с олимпийски размер). Ако обаче територията се превърне обратно в зона Смф1 това означава възможност за изграждане на нов търговски център (мол) в Борисовата градина с височина 26 метра и пълното застрояване на терена.



От инициативата са проследили постепенната промяна на предназначението на терените. Прави впечатление, че гара Пионер до 2003 г. е разделена на терен за железопътен транспорт и зелена площ. След това територията е означена изцяло като зона Смф1, а зелената площ е заличена, а в периода 2007 – 2009 г. – явно заради съпротива от граждани при приемането на действащия към ден днешен ОУП, предназначението е сменено със „Са1“ за целия терен, което ще бъде премахнато с промените в ЗУЗСО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

овен

Имате безброй много идеи

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Имате безброй много идеи, но точно вие сте твърде