Свързани новини

22.02.2018 16:42

156 млн.лв. изсипват безотчетно в Държавния резерв

Видян 2196 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Правителството разреши на Държавния резерв да сключва бъдещи договори на стойност 156 млн. лв., без тези средства да са предвидени в бюджета. За това съобщава Mediapool.bg. По-рано през декември 2017 г. по тази схема регионалното министерство издаде празен чек за 513 млн. лв. за пътната агенция. В следващите години за покриването им ще се търсят средства вероятно чрез целеви субсидии от прекрояване на бюджета.


Така на практика се връщат порочните схеми от времето на Тройната коалиция, когато министерствата подписваха договори с фирми за години напред, без да е осигурено финансиране. Припомняме, че още през 2010 г., по времето на първия мандат на ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов и тогавашният му финансов министър Симеон Дянков остро разкритикуваха подобна практика.  


Става дума за необезпечени финансово анекси към договори. Тогава самият Борисов поясни, че министерствата са платили едва 1/10 до 20 на сто от цената на в стотици сключени договори с фирми за общо 2.15 млрд. лв, без да има реално осигурени средства за останалата част. Това доведе до дефицит в Бюджет 2010 и необходимост от неговото завишаване.


 С цел избягване на подобни случаи първият кабинет на ГЕРБ въведе със закон таван на финансовите ангажименти на министерствата за всяка година.


Само един член от Закона за държавния бюджет (чл. 77) обаче изцяло обезсилва тези тавани.  С едно решение на Министерския съвет ограниченията могат да отпаднат. Кабинетът Борисов-3 усилено се възползва от този член, като обявява десетки обществени поръчки за години напред за стотици милиони левове, обезпечени с „празен чек”. Така правителството само компрометира идеята за програмно бюджетиране и води до сериозно изкривяване на гласувания държавен бюджет.


Голяма част от отпусканите по този начин средства са по линия на Инвестиционната програма 2018-2022 г. на Държавния резерв. Миналогодишният  бюджет  на ведомството за деветмесечието сочи преразход на средства в размер на 22.695 млн. лв. Не е изключено те също да бъдат наместени в отпуснатите необезпечени 156 млн. лв.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец