Свързани новини

06.02.2018 15:09

Бизнесът се договори с Борисов за тока и вече не иска оставки

Видян 1598 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Работодателските организации, които вчера обявиха, че искат оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, днес се отказаха от това след среща с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят покани работодателските организации на "Дондуков" 1 на разговор за цената на тока. Присъствала и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


 Пред медиите застанаха представители на КРИБ, БСК и АИКБ и бившият енергиен министър Делян Добрев, шеф на енергийната комисия в парламента.

Целта е да има повече производители, които да продават своята енергия на борсата. Сега има само двама - АЕЦ и "Марица Изток", посочи президентът на КРИБ Кирил Домусчиев.



В краткосрочен план разчитаме на съдействието на енергийния министър Петкова, добави Домусчиев. След проведения днес разговор и мерките, които трябва да се вземат, можем да имаме един краткосрочен резултат, а със закона и дългосрочен. За да имаме модерна енергетика, а и българската индустрия да получава електроенергия на пазарни цени, за да може да се конкурира с наши конкуренти от съседни и други европейски държави. Един добър диалог се получи и получихме съгласие за всички мерки, които българските работодатели предлагат, каза още Домусчиев.


За протестите Домусчиев каза, че за двете седмици, които са поставили като време ще успеят да постигнат напредък и протести няма да има.


Протест на 28 февруари най-вероятно няма да има.


Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че срещата при премиера е ползотворна, като на нея е постигнато съгласие за дълбоки реформи. Ще има законодателни промени в началото на март месец. Ще се увеличи приходността. Дружествата ще предлагат профилирана енергия на пазара - 12 часа нощна и 12 часа дневна енергия.


Правителството ще забърза разговорите за прекратяване на договорите с американските централи. Разпределителните дружества - да купуват толкова колкото им е необходимо. Промените почти напълно ще либерализират свободния пазар, като целта е да има множество продавачи на енергия , а цената да бъде пазарна, заяви Добрев.

 

Ние сме изключително доволни от проведената среща и постигнатите резултати, каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.

 

Получихме една сериозна подкрепа от премиера и министрите да направим пазара на електроенергия възможно най-прозрачен. С този закон, който ще се направи, със съществени промени можем да имаме и краткосрочен и дългосрочен резултат.


Един добър диалог се получи и имаме съгласието за всички мерки, които предлагаме. Целта е да има колкото се може повече производители на електроенергия на пазара, тъй като в момента има само двама – "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй".

Това не е достатъчно, за да няма изкривяване на пазара - трябва да има една борса с повече фирми, за да се говори за свободен пазар и конкуренция, заяви Домусчиев, съобщи Гласове.


Той уточни, че през следващите две седмици ръководствата на работодателските организации ще обсъждат резултатите от срещата и всяка от тях ще реши дали трябва да има протест на 28 февруари. Да се надяваме, че протести няма да има и ще има добри резултати от тази среща, каза още Кирил Домусчиев.


Удовлетворени сме от диалога, няма да се наложи да искаме оставката на министъра на енергетиката, заяви след срещата председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог