01/02

Свързани новини

25.01.2018 14:01

ПАСЕ разследва бг оръжието за ислямистите

Видян 5406 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) предлага да се разследва страната ни за износа на оръжия за терористите в Сирия.


  Документът предвижда извършване на специализирана проверка на България и Румъния, която да установи дали страните са изнасяли  оръжия за ДАЕШ и други терористични организации в периода между 2014 и 2017 година.  От ПАСЕ се позовават на нашумялото разследване на българската журналистка Диляна Гайтанджиева и от международен пул.


 Според тях България изнася оръжие за джихадисти в Сирия с дипломатически полети. Бившият български външен министър Даниел Митов заяви пред ПАСЕ, че подобни твърденията са спекулации, а страната ни прилага всички правила и спазва конвенциите за търговията с оръжие.
Широко лансирана отвън – у нас темата е премълчавана. Въпрос за доставките и ролята на Азербайджан  беше повдигнат на официално ниво за първи път от трибуната на ПАСЕ от члена на арменската делегация Наира Зограбя в края на миналата година.
Диляна Гайтанджиева излезе с поредица от разследвания за войната в Сирия и най-вече по темата за снабдяването на бунтовниците с оръжие. Материалът за азербайджанската авиокомпания Silk Road бе сред най-скандалните. Според Гайтанджиева авиокомпанията активно използвана от ЦРУ и от Министерството на отбраната на Саудитска Арабия за организиране на логистиката на доставките на оръжие през България за терористи в Сирия. Каналът на оръжието си има и неформално название Черноморски, което впоследствие бе потвърдено от международно разследване. След него в ДАНС започва проверка, а дни по-късно Гайтанджиева е уволнена от в. Труд.



Не само разследването на Гайтанджиева се фокусира върхубългарските доставки. Редица международни медии и организации, но медии също излязоха с данни по темата.


 Сред тях  са Зюддойче цайтунг, както и международният журналистически консорциум за разследване OCCRP, които доказаха, че България не само снабдява терористие,  но е сред лидерите в незаконната търговия с оборот от 243,3 млн. долара или 400 715 100 лева. В края на миналата година доклад на британска организация, цитиран от Евронюз посочи, че  33,18% от оръжието на Ислямска държава се произвеждано в ЕС, като най-много идва от Румъния, България и Унгария.  Мунициите се превозват от всички краища на Европа към Турция, Йордания и Кувейт. След това се разпределят на американските съюзници в северна и южна Сирия със самолети и камиони.
Освен оръжие, български амуниции също са сред трите най-често употребявани от ислямистите боеприпаси, създадени в Европа. Общо 20% от амунициите, използвани от Ислямска държава, са произведени в ЕС.

Поръчителят на тази схема е Пентагонът, който  наема доставчици и поддоставчици, от военни гиганти до фирми, свързани с организираната престъпност, за да снабдява „демократичната” опозиция в Сирия. Оръжието всъщност попада в ръцете на ИДИЛ, Ан Нусра и другите ислямистки групировки, както се доказа и по складовете им, останали, след като избягаха от Алепо.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни