Свързани новини

13.12.2017 15:30

300 млн. за метро до мола на Цариградско шосе

Видян 2798 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отклоненото трасе на първата Червена линия на метрото, която трябваше да спира на Окръжна болница, но заради интереси на групата около Росен Плевнелиев стигна до Цариградско шосе чак в самия му край при Метро, ще бъде компенсирано от източно продължение на третата Зелена линия до големия мол от другата страна на булеварда.


Това стана ясно от обявените намерения на Метрополитен ЕАД, който обявява конкурс за идеен проект. 2,4 млн. лв. ще струва скицата. По сметки на дружеството, което гради подземната железница, ставаща на 20 години след месец, инвестицията за 6 станции по това трасе ще бъде до 300 млн.лв. Странен е големият брой спирки, след като разстоянието е едва 5,6 км. Идеята е строителството да започне след 2019 г., когато трябва да бъде готова третата Зелена линия, която в момента се строи усилено. Пред Капитал изпълнителният директор на Метрополитен  Стоян Братоев не беше категоричен „дали общинската фирма ще успее да договори средства от европейските програми, или ще се търсят други варианти” за финансиране.


Новото разклонение ще тръгва от района на ул. Шипка и Военната академия и ще стига до The Mall на Цариградско шосе като станции са предвидени край 31-во СУ (бул. Ситняково), при 93-то (ул. Гео Милев и ул. Николай Коперник), при ул. Гео Милев и ул. Иван Димитров–Куклата, при ул. "Асен Йорданов" и река Слатинска река, при Арена Армеец и при разрушения ИПК Родина. Цялото трасе ще бъде подземно.


Този вариант беше избран от Общинския експертен съвет по устройство на територията през пролетта.


Отклонението на третия метродиаметър е една от четирите посоки за разширение на софийското метро, по които Метрополитен работи.


"Имаме проучване за продължение от Бизнес парка до Симеоновския лифт - там има решение на експертен съвет и идеен проект", обясни инж. Братоев. Гръцките собственици на Ринг мола, който всъщност е целта на лъча, отдавна настояват да получат метростанция, каквато вече имат колегите им от търговския център Парадайс, а може би ще се построи и за третия голям – The Mall.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и