Свързани новини

17.10.2017 16:55

Каталуня: Мадрид избира диалог или насилие срещу нас

Видян 1259 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път в ЕС, който според своя договор дава убежище на всички преследвани заради политическите им убеждения, има политически затворници. С извънреден трибунал, какъвто нито европейското, нито испанското законодателство познава, двама каталански активисти – Жорди Санчес и Жорди Кушарт, бяха хвърлени в спецзатвор край Мадрид. Те са обвинени, че накарали хора да окупират входа на зданието на НАП в Барселона, където въдворените в нарушение на конституцията на Испания мадридски полицаи правели обиск, та на силоваците им се наложило да прекарат в сградата часове. Многолюдни демонстрации с биене на тенджери в цяла Каталуня и местният президент Карлес Пудждемон осъдиха този пореден акт на франкизъм от страна на испанското правителство.


Лидерът на областта се отказа от собствения си ултиматум и не обяви едностранно независимост на региона като отделна република днес, но чрез говорителя си даде ясни знаци на Мадрид.


Първо, той не приема ултиматума до четвъртък да се обяснява с премиера Рахой. „Дали ще водим диалог или ще упражните ново насилие ( на 1 октомври испанската полиция преби 844 невинни граждани на Каталуня за упражняване на основното им право – правото на глас) решавате вие”, гласи единото от посланията на Пудждемон. Другото е категоричният му отказ да бъде преместено извън собствената си сграда правителството на Каталуня. Мадридският премиер третомандатник Рахой пожела това преди още да е задействал член 155 от Конституцията, с който да отнеме автономията на региона, уж гарантирана от същата тази конституция и неприлаган никога именно по тази причина.


Наблюдаваме поредния епизод на „насилническа демокрация”, заяви говорителят на президента Жорди Турул, адаш на двама арестувани за убежденията им и за недоказани действия лидери на обществени организации от Каталуня, цитиран от Лавангуардия.


„Нека централното правителство да избере диалог или репресия”, добави той  - Знаем какъв сценарий има кабинетът в Мадрид, посоката е обратна на диалог, затваря вратите за диалога и се насочва към насилие. Да го видим докъде ще стигне. Ние сме отворили вратите за диалог и наблюдаваме ответната страна”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни