Свързани новини

09.10.2017 17:23

Министър Петров незаконно назначил гл. секретар на МЗ без конкурс

Видян 4369 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандалите в Министерството на здравеопазването продължават с пълна сила.  Оказа се че главният секретар на здравното ни ведомство Елена Маркова е назначена на този апетитен пост лично от Николай Петров без да бъде проведен задължителния конкурс за заемането на тази длъжност, което е противозаконно.


 Любопитен е фактът, че Маркова е назначена на този пост на 29 юни тази година, малко повече от месец след като е уволнена от поста на изпълнителен директор в Агенцията по вписванията.  Тя е освободена от Агенцията по вписванията  на 17 май тази година по настояване на правосъдния министър Цецка Цачева. Искането на Цачева е било съгласувано лично с министър-председателя Бойко Борисов. Уволнението на Маркова е станало заради извършена цялостна ревизия, която е констатирала редица нарушения в Агенцията по вписвания, докато тя е била изпълнителен директор. Само месец и половина по-късно Николай Петров назначава Маркова за главен секретар в едно от най-големите ни министерства, без да е проведен задължителния по закон конкурс.


Маркова бе назначена за ръководител на Агенцията по вписвания през март 2015 г. (б.р. по времето на втория кабинет Борисов) от квотата на Реформаторския блок.


Едно от най-големите злоупотреби Маркова извършва в качеството си на шеф на Агенцията по вписванията през месец юни 2015 година. Тя е прикрила нарушенията при избора на тогавашния главен секретар на Агенцията – Надя Георгиева. Самата Георгиева бе уволнена от поста, след като стана ясно, че тя е назначена след нагласен конкурс. Това е установено в доклад на Инспектората към Министерството на правосъдието. През юни 2015 г. Надя Георгиева е спечелила поста главен секретар в Агенцията по вписванията след като е бил сменен Устройствения правилник на Агенцията и са били променени минималните изисквания за заемане на длъжността, за да й осигурят позицията.  Маркова е знаела за тези нарушения, но не е предприела никакви мерки.


Това е поредният скандал  свързан със здравния ни министър последните дни. В предишния си брой 19’ разкри как Николай Петров в качеството си на шеф на Военно медицинска академия е дал поръчка за 1,2 млн. лева на съквартирантката на дъщеря си. Одитният доклад на ВМА по времето на Петров също разкри фрапиращи нарушения, за които прокуратурата странно защо мълчи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Чудесен ден за разширяване по всички фронтове

Чудесен ден за разширяване по всички фронтове.