Свързани новини

23.06.2017 14:42

БСП: Член на СЕМ арогантно потъпква свободата на словото

Видян 1624 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Миналата седмица, на заседание на парламентарната комисия по култура и медии се случи следният инцидент – член на Съвета за електронните медии е проявил недопустимо отношение към уважаван член на журналистическата гилдия. За това има свидетели от присъстващите на заседанието на комисията и след това- случаят беше максимално широко оповестен от средствата за масова информация. Това заяви в декларация Иво Христов  от името на ПГ на „БСП  за България. по думите му групата е длъжна да вземе отношение по този въпрос.


"СЕМ, колеги, не е случаен орган. Той е не просто независим, доколкото това въобще е възможно, той е преди всичко стожер за гаранцията за независимостта на журналистическото слово в страната. Това е вписано както в статута на въпросната институция, в Закона за радиото и телевизията, така и в етичните правила на журналистическата гилдия. Те са нарушени грубо. Нарушени са както законовите регламенти, така и етичните правила от член на СЕМ, който освен всичко останало,  е и журналист. Длъжни сме да заявим, че това е абсолютно недопустимо– нарушава не просто етични и законови принципи, нарушава и базовите принципи на демокрацията.  Ако има нещо, което все пак сме извоювали за 25 години т. нар. „преход“- това е поне свободата на словото. Член на СЕМ си позволява не да защитава словото, а да го потъпква, по възможно най-арогантен начин.  


Смятаме, че това не е просто отделен прецедент, а поставя под въпрос работата, стила, атмосферата, при които работи тази институция, ако тя допусне такива членове в своята среда. Длъжни сме да заявим, че член на СЕМ, който има подобно поведение, неговото поведение е несъвместимо с мястото му в тази институция. За това вече има широк отзвук и то крайно негативен от близки до журналистическата гилдия.


Проблемът е и политически, и тъй като ние сме политически орган- трябва да вземем политическо отношение по този въпрос. ПГ на „БСП за България“ ясно заявява, че  ще подкрепи всяка една журналистическа инициатива, която е насочена към защитата на свободата на словото и остро ще се противопостави, със всички парламентарни средства, срещу опитите да бъде потъпкано.


Искаме да подчертаем, че ще следим случая, защото само свободата на словото ни остана" допълни Христов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак