Свързани новини

21.06.2017 14:22

1 млн. лв. за броене на комари от нашите пари

Видян 3203 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Нагла обществена поръчка за райониране на комарите в общините край Дунава у нас на стойност над 1 млн.лева възбуди любопитството на неправителствената организация Антикорупционен фонд, съобщиха от самия фонд пред медиите вчера. Оказва се, че десет обществени поръчки на обща стойност 3.8 милиона лева по европрограма за трансгранично сътрудничество с Румъния са изпратени на ОЛАФ, Румънската антикорупционна дирекция и българските органи за контрол на средствата от Европейския съюз (ИА Одит на средствата от ЕС, Дирекция Защита на финансовите интереси на ЕС, Сметната палата и специализираната прокуратура).



Проверката на експертите на фонда е започнала по сигнал за поръчка за географска информационна система за райониране на популациите на комари по българската страна на река Дунав с прогнозна стойност 1 063 955 лева с ДДС. И изработено семпло задание за нея от...една страничка за мисия невъзможна - да се преброят насекомите. То позволява широко и субективно тълкуване на техническата оферта, която има основна тежест (65%) в крайната оценка. И противно на всякаква рационална логика, поръчката е спечелена от участника, подал най-висока цена - ДЗЗД Гражданско дружество ГИС Дунав. Пък състезателят, предложил близо 1/3 по-ниска цена, е получил едва 8 точки по техническата част. Нашите и чуждите разследващи трябва да установят защо управниците ни предпочитат да пилеят народните пари с широко разтворени пръсти.



След последвала задълбочена проверка на най-големите 10 обществени поръчки на възложителя АДО Дунав, във всички са установени сериозни гафове и манипулации. Например, във всички десет търга подозрително печели участникът с най-висока цена, при това близка до прогнозната стойност. А класираните като втори са предложили по-ниски и евтини оферти, в типичния случай с 30-40%. Съмнения буди и фактът, че във всички поръчки са отстранени голям брой участници, като са оставени само по двама. Това не позволява да се приложи правилото, което гласи, че ако средната цена на останалите участници е с 20% по-ниска от тази на победителя, следва да им се даде възможност за обосновка на ценовите параметри. Има и множество други подозрителни факти, които експертите трябва да изяснят – като подбора на тръжните комисии и т.н.. Защото става въпрос за общите ни пари, които съвсем не са в излишък, та да ги пилеем за оскъпени и излишни процедури в преследването на комари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей