Свързани новини

19.06.2017 09:27

2 пъти повече сме дали на ЕС, отколкото сме взели

Видян 5143 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  България е дала 3,5 млрд. в бюджета на ЕС (1 млрд.лв. годишно) за 3 и половина години от новия програмен период 2014-2020 г., а е получила едва 1,57 млрд. лева. 10 дни преди да стигнем до средата на периода това е близо до нищожните 10% усвояване на еврофондовете: 1,57 млрд. от общо 17,7 млрд. лв.


При това най-голям е процентът на една от програмите – най-малката по обем на средствата, която директно преминава през банките, а не през правителството, докато най-изоставащи са най-големите и най-важните програми. Сочат го безпристрастните данни на Европейската комисия.  В тях не се казва какъв е размерът на националното съфинансиране по усвоените фондове – в обичайните случаи той се движи около 20%, значи – около 300 млн.лв.


Добрата новина е, че до средата на периода поне сме договорили около половината пари – 42,04%.


Данните на Европейската Комисия показват още, че кабинетът Борисов 2 е попреувеличил усвояването в миналия програмен период, за което министрите твърдяха, че е 95-99%. Всъщност е 85 на сто, без да е ясно какъв е обемът на националното съфинансиране и на корекциите (неприетите поради нарушения проекти, които остават изцяло за сметка на родния бюджет – идват директно от джоба на българския данъкоплатец поради нарушени правила при обществените поръчки или други пороци), които де факто го свалят до около 60%. Не е тайна, че преди дни ОЛАФ ни постави в челната тройка на държавите от ЕС, където има проблеми с нагласяване на конкурси по фондовете.


Радостната новина е, че за миналия програмен период България не е последна, а е 22-а по процент на усвояване на европейските пари. Държавите, които остават зад нас обаче се радват на значително по-висок икономически ръст, инвестиции и стандарт на живот – например Румъния, където всички те са двойни, така че на тях еврофондовете са им по-малко необходими.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата