Свързани новини

27.04.2017 22:42

Разбит парламент и ранени депутати в Македония

Видян 2169 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Демонстранти биха депутати в Събранието на Македония, специалните части успяха да ги отблъснат по-късно. Най-малко 8 са ранените народни представители, които са потърсили медицинска помощ, заяви главният редактор на МКД Александър Дамовски, съобщи Фокус. Пострадали са повече от 100 души.



 Протестиращите от гражданската инициатива За единна Македония нахлуха в Събранието, след като по-рано днес представителят на ДСИ - етническият албанец Талат Джафери беше избран за шеф на парламента.


 


Битите депутати са от Социалдемократическия съюз на Македония, заедно с лидера на Алианс за албанците д-р Зиедин Села. Окървавени са Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов.

Навсякъде се чуват скандирания "Македония", "Няма да ви се размине", "Избори", пеят се песни с обидно съдържание за албанците.


  Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието. Американското посолство в Македония също заяви, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията". Посолството посочи, че мнозинството от депутатите е избрало етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента. То изрази готовност да работи с Джафери, "за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония".  Съпроводените с насилие протести предизвикаха тревога в съседна Албания. Правителството в Тирана призова "политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка". Властите в Косово също изразиха безпокойство.

  В България на консултативна среща в Министерството на вътрешните работи беше обсъдена обстановката в съседна Македония. В срещата участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността. Направената оценката на срещата е, че към момента не съществуват непосредствени рискове. Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост.



 Лидерът на ПП ГЕРБ и носител на мандат за съставяне на правителство Бойко Борисов е провел разговори с лидерите на СДСМ, Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, преди насрочената за утре лидерска среща при президента на Македония Георги Иванов. По време на разговорите Бойко Борисов е призовал за запазване на конституционния ред и спокойствието в Македония, както и за намирането на демократично и конституционно решение на проблемите и недопускане на насилие. Борисов проведе разговор и с македонския президент Георги Иванов, който изрази благодарност за съпричастността на българския народ.


 Президентът Румен Радев призова "всички партии в Република Македония да уважават демократичния процес и да проведат диалог. Демокрацията и правовия ред са пътя за излизане от кризата. Вярвам, че Република Македония няма да се отклони от eвропейските ценности".



Във Фейсбук лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който се намира във Виена и се очаква да се върне в Скопие след полунощ, призова за спокойствие. В поста на Груевски във Фейсбук се казва: „Насилието не е решение, необходимо е успокояване на страстите. Народът не трябва да се поддава на провокациите на СДСМ и на тези, които искат да пратят държавата в още по-дълбока криза. ВМРО-ДПМНЕ ще се противопостави на всички антидържавни действия на СДСМ чрез правни и политически, но демократични средства“.

От своя страна, от гражданска инициатива За заедничка Македония заявяват в социалната мрежа, че „Гражданите защитиха демокрацията и законодателния дом. Ние оставаме пред парламента до окончателна развръзка. Народът показа мъдрост, трезвост, не се огъна и отговори по подобаващ начин на провокациите. Ще стигнем до край“. Продължават призивите за събиране на привърженици на гражданската инициатива от цялата страна в Скопие, които да продължат протестите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще