Свързани новини

10.04.2017 13:44

17,5% гарантирана печалба за „американските” офшорни ТЕЦ-ове

Видян 3846 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Темата за двата американски ТЕЦ-а в Гълъбово отново стана актуална след срещата на протестиращи с Иван Иванов – председател на КЕВР. В един откровен разговор той ни информира, че в последните дни на 2016 г. делегация на българското правителство (ББ2) се среща в Брюксел с представители на двете американски компании – собственици на ТЕЦ 1  и ТЕЦ 3 под егидата на Европейската комисия, която преди година устно е обявила договора с двете компании за „неправомерна държавна помощ”.
 Както се установи, за срещата в Брюксел не се знае нищо у нас. По простата причина, че нашата делегация не е постигнала нищо по време на преговорите. В коментар за медиите г-н Иванов уточни, че ЕК е признала договора за „държавна помощ“, но не е казала, че е неправомерна.
 На 10.06. 2016 г. депутатите от временната анкетна комисия към НС за анализ на енергетиката заявиха категорично, че договорите с т.нар. американски централи AES Гълъбово Марица Изток 1 и Контур Глобал Марица Изток 3, „представляват държавна помощ в разрез с европейските правила“.
 Дългосрочните преференциални договори за изкупуване на електроенергия поставят двете централи в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите участници на пазара – съществуващи и бъдещи. Те гарантират висока възвръщаемост на инвестициите и прехвърляне на всички рискове към Националната електрическа компания (НЕК).
Пожелал анонимност член на КЕВР ни призна, че в ЕК има силно американско лоби, което, разчитайки на бездействието на българското правителство, смята с режисирана мудност и процедурни хватки да спечели още 8 години и срокът на договора да изтече, без ЕК да се е произнесла с писмено становище за неправомерна държавна помощ.
 Споразумението за закупуване на електроенергия от 13 юни 2001 г. (на последното заседание на кабинета Костов – б.р.) между НЕК ЕАД – България, и Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед. Още от самото начало на този документ е видно, че фирмата Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед – Ирландия, е спечелила международен търг за експлоатация и модернизация на съответните мощности на ТЕЦ Марица, но впоследствие, с договор за цесия, е прехвърлила всичките си права и задължения по договора на частно дружество с ограничена отговорност със сходно име, разположено в офшорната зона на остров Мавриций. Тоест офшорни компании прибират стотици милиони годишно от ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3.
Скандалното е, че в договора има текст, определящ като дискриминационен акт от страна на българските власти намаляване на печалбата на фирмата (17,5%), която е необяснимо висока. И което е най-възмутително, НЕК се задължава да не прекратява договора предсрочно, да не извършва каквито и да е изменения в него и да не спира упражняването на договорните взаимоотношения. Споразумението е неизгодно за нас и защитава само интересите на ККК Лимитед – остров Мавриций.



Ангелаки Гоцев, енергиен експерт      


Велизар Енчев



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв