Свързани новини

21.03.2017 17:36

Любов и едри суми в служебния кабинет?

Видян 9331 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният вицепремиер Илко Семерджиев, министър на здравеопазването, когото всячески подкрепяме в битката му с Москов, и съветничката му Деница Сачева, която при предишното заемане на пост в МЗ в правителството на Костов му беше шеф на кабинета само на 26-годишна възраст, са много близки, практически неразделни. А според търговския регистър дори са били съдружници в сдружение Обществено здраве. Тя и в момента е партньорка със сина му Тодор във фондации. Това обаче е забранено от закона на лицата на публични длъжности, още повече – Институтът за здравеопазване и здравно осигуряване, който управляват съветничката и синът на вицето е в конкретния ресор на Семерджиев, сочи ДАКСИ.



Още по-странно е как досегашен заместник – министър на най-ресурсното – социалното ведомство, в кабинета Борисов 2 и настоящ съветник на вицепремиер в служебното правителство присъства в регистъра като управляващ лобистка НПО, неречена Българска асоциация на специалистите по връзки с институции, където менажира и шеф кабинетът на вицепремиер от правителството на Орешарски. В САЩ например има регистър на лобистите и няма как човек хем да бъде посредник за сделки между бизнеса и правителството, хем – държавник, което апропо е забранено и от родното законодателство. Понеже споменахме Щатите, трябва да се знае, че Сачева се води представител на Демократическия институт на САЩ на загубилата от Тръмп изборите лява американска партия, на която кой знае защо са фенове българските десни (тя беше кандидат-депутат от ДСБ на минали избори). Организацията работи в тясна връзка с Отворено общество на Сорос, откъдето идва връзката на Сачева с Николай Младенов и Томислав Дончев - министри от кабинетите Борисов 1 и 2. Вторият като вице я направи заместник-министър в подресорното му социално министерство, нищо че беше до заемането на поста яростен критик на Борисов и Москов. Заговори се, че тя е част от подготвяния от габровеца негов екип на правителство.



Най-любопитната тема обаче са имотите на Сачева, които е декларирала пред Сметната палата като заместник-министър в ББ2. Най-скандална е цената на придобиване на 28 дка на морето в община Шабла при Крапец – в зоната на супер елитните голфигрища. Тя е записала 21 814 лв., а справка в офертите за терени там гласи: 3 пъти по-малък парцел се продава между 150 000 евро и 220 000 евро, което прави от 300 000 до 440 000 лева. 2 дка струват минимум 20 000 лв. Сачева е купувала своите 28 дка на върха на цените през 2006 г., а сегашните са по-ниски от тогава.



След напускането на поста шеф на кабинета на Семерджиев като здравен министър на Костов, дамата закупува апартамент от 111 кв.м. в София само за 47 450 лв. Цената е „силно отличаваща се от пазарната”, както гласи 1 текст в ДОПК, което личи дори само по котировката на гаража, който е закупила – 18 кв. за 5950 лв. Доста евтино й се е паднал и друг апартамент в София – 52 600 лв., който е закупила през 2015 г.



274 790 лв. е декларирала в наличност в брой и влогове Сачева като заместник-министър в ББ2. Произход на средствата не сочи. Тя добавя 2 златни и 2 обикновени кредитни карти с общ лимит 44 329 лв. Общата сума на разположение е доходът за 30 години при средна софийска заплата около 1000 лв., не много различна от възнаграждението на зам.-министър.



Какъв е характерът на отношенията между вицепремиера и съветничката му, как се оправдават занижените цени на имоти, които е декларирала Сачева, какъв е произходът на нейните спестявания? Нито тя, нито пресслужбата на Министерския съвет успяха да отговорят на 19 минути за вчерашния работен ден. Тя дори ни тресна телефона, нечувайки докрай въпросите. Ние обаче очакваме да научим подробностите и сме готови веднага да ги публикуваме. 







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец