Свързани новини

20.02.2017 12:32

Продукти с по-ниско качество в Източна Европа от световните марки

Видян 2776 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големите компании продават по-добра храна в Австрия, отколкото в Унгария под една и съща марка и като еднакво опакован продукт, доказа правителството на Орбан. Местната агенция по храните NEBIH изследва 24 продукта, продавани и в двете държави от хипермаркети като Lidl и други, пише EurActiv и разкри сериозни несъответствия навсякъде – от вафлите Manner до Nutella.


Това е най-големият скандал за последните години”, заяви Янош Лазар, който е шеф на администрацията на Орбан.  В съседна Словакия миналата седмица също излязоха стресиращи данни от сравнение на уж едни и същи продукти, продавани в страната, в Германия и Австрия. Държавната ветеринарна и хранителна администрация ŠVPS доказа значителни разлики в състава на стоките с един и същ етикет и опаковка. Земеделският министър на Словакия Габриела Матечна заяви, че ще повдигне въпроса на европейско равнище. Става въпрос за доказани нарушения на качеството и здравословността на млечни, месни, рибни, шоколадови, тестени изделия и на напитки. Словакия разкрива сериозни разлики в мазнините, подсладителите и оцветителите във вреда на Източна Европа спрямо Западна.


Данните показват, че няма разлика след проведените през 2011 г. тестове от асоциацията на потребителите в Братислава, която доказа чрез тестово сравнение на продуктите в Чехия, Полша, Словакия, Румъния и БЪЛГАРИЯ с уж същите в Германия и Австрия какви са качествените разлики между тях във вреда на източноевропейците. Единственият еднакъв продукт се оказа шоколадът Milka. Тогава Европейската комисия с участието на Кристалина Георгиева от ГЕРБ твърдеше, че обвиненията са безпочвени, сега мълчи.


Интересно е защо Българската агенция за безопасност на храните мълчи по новите разкрития на колегите си в Унгария и Словакия, особено в светлината на скандалите покрай приемането на СЕТА – споразумението с Канада, чрез което и на нашия пазар ще навлязат американски храни с ГМО, които не отговарят и на минималните европейски стандарти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион