Свързани новини

06.02.2017 15:22

След Порожанов погром – липсвали близо 400 млн. лв. от ДФЗ

Видян 12004 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 400 млн. лева липсвали от касите на  Държавен фонд Земеделие.


Дефицитът е от европейските програми за развитие на селските райони и бе установен непосредствено след отстраняването на досегашния шеф на фонда Румен Порожанов. Според запознати, вероятно огромната сума е била отклонена със санкцията и знанието на вече уволнения земеделски бос.


„Цялата програма е за близо 3 милиарда лева, от които чевръсти обирджии вече са присвоили около половин милиард лева”, коментираха пред в. Таблоид специалисти от фонда, пожелали анонимност.


 Източените пари са били по една от най-печелившите програми на евросъюза и са били разпределени сравнително наскоро за страната ни, чрез механизмите на конкретни подмерки, предвидени да са валидни до края на програмния период. От ЕС отпускат тези средства за инвестиции, за ремонти на пътищата и цялостно подобряване на инфраструктурата на малките населени места.


Под ръководството на скандалния шеф на ДФЗ Порожанов най-много досега се облагодетелствали т.нар. консултанти по проектите, които са прибирали бая тлъсти суми в размер на десетки хиляди левове за всеки. Порожанов бил притискал определени кметове, но щедро поощрявал подизпълнители и др.хора по веригата по своя преценка, разказват днес запознати с практиките във фонда. Според тях Порожанов е проявявал подобни „нездрави” финансови интереси и в сферата на животновъдството и др.


От БСП вече обявиха, че призовават служебния премиер Огнян Герджиков да започне незабавна проверка на ДЗФ, който би следвало да е най-печелившата структура на земеделския ресор, но на практика се оказва, че не е така, защото от там се краде на поразия.


Установени били и големи пробойни и течове на евросредства за лозарството и винарството, също така по програмите за опазване на биоразнообразието, за отглеждане на гъски и създаване на специализирани ферми (б.р. за които бе направено отделно разследване от Нова тв преди време) и др.


Но откъде и колко точно е вземано, ще се установи тепърва с прецизна точност  след проверка, за каквато настояват социалистите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв