Свързани новини

18.01.2017 14:21

ГЕРБ оскъпява с милион проект, заради МАХНАТ от него подземен паркинг

Видян 2993 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

500 000 лв. е излязла детска площадка в Пловдив – 10 пъти по-скъпо, отколкото в София. За вече отстранения и съден за други далавери кмет на ГЕРБ Иван Тотев обаче това е само част от супер скандален проект за близо 9 милиона лева: реконструкция на т.нар. ЦарСимеонова градина – умалена реплика на Борисовата градина в София.



Най-ужасяващата част обаче е истинска научна фантастика: след като обществеността налага да не бъде правен подземен паркинг, за да не бъде разкопан и бетониран паркът, Тотев измисля нещо „гениално”. Вместо стойността да намалее, проектът е ОСКЪПЕН. И то с 10% или почти милион, разкри с документи общинският съветник Гаров пред СКАТ.



Още по-скандалното е, че той е възложен на фирмата, заради даването на договор за пловдивския зоокът, на която кметът вече е подсъдим. Също като в споменатия казус, и за ЦарСимеоновата градина, дружеството печели при пряко договаряне, без да има обявен или проведен търг, въпреки че и в двата случая няма аварийни обстоятелства, които позволяват заобикалянето на общоевропейските правила за законни и справедливи обществени поръчки.



Така на 28 август 2014 г. на фирмата са определени веднъж 2 843 000 лв. без ДДС, което са 3 411 600 лв., втори път доплнителни 244 000 лв. без ДДС заради отпадането на строежа на подземен паркинг (такъв струва милиони, така че би трябвало сумата да бъде спестена от проекта, а не да се додава), което са 292 800лв. Така общият харч по първа точка от поръчката става 3,7036 лв. По втора точка поскъпването, заради махането на подземния паркинг е към половин милион.



Към милионите от градината, същата фирма добавя, пак без търг, още близо 5 млн. за зоокъта. Там интересното е, че пускането на поръчката е със сума, завъртяна до стотинка, въпреки че проектът за изпълнението е готов 6 месеца по-късно. Как кметът и неговите служители са прогнозирали с точност до стотинка един огромен харч, без да са проектанти и специалисти, та и без Ванга, която почина преди 20 години и половина?
Отделна тема е, че обектът закъснява с повече от година, пък не се е чуло за санкции към изпълнителя. А не е да няма с какво да плати: общо Пловдив осигурява на дружеството по втория начин 15 милиона лева за година и половина – по милионче на месец горе-долу.
По повод пускането на огромни обществени поръчки без конкурс, това не е единичен случай в практиката на ГЕРБ. Напомняме, че новият бежански лагер, за който в оставка бе одобрен изпълнител – едноличен търговец, и последният участък от границата – двете поръчки са за 30 милиона лева и също като пловдивските не се изпълняват в срок, също бе заобиколен законът, въпреки че никак не се налагаше.
19’ пита – защо, след като НАП не просто ревизира, ами стартира с блокиране на сметките на изрядни фирми извън рисковите й списъци, защо не предприема нищо срещу фирмите и хората, за които и Агенцията за държавна финансова инспекция, и прокуратурата вече доказаха какви нередности за милиони вършат.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог