Свързани новини

15.01.2017 14:01

Лош евродоклад след спирането на фондовете

Видян 8239 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След признанието, че България е изправена пред спиране на еврофондовете при усвояване от нищожните 6% за 3 г., направено от вицето Томислав Дончев, правителството получи нов знак за нулева международна подкрепа с най-негативния доклад на ЕК за цялото ни 10-годишно членство. Най-малкото е, че тя вече официално е отделена от отличника Румъния, която в началото беше хокана да се учи от нас.


Работният му вариант вече е готов и беше разпространен от Европейската комисия. Съсипващи критики в него се отправят към саботираната реформа в съдебната система, корупцията по високите етажи на политиката и властта, т.е. към правителството и мнозинството.

Получава си го и съдебната система, която правосъдният министър Екатерина Захариева уж беше реформирала, та и се хвалеше с това. Описани са също липсата на съдебни дела срещу висши служители и политици, контрола на "мафиотски кръг" върху цели държавни институции и пр. В доклада е отделено специално място на записите на раговори между съдиите Ченалова и Янева, които разкриха механизмите за оказване на натиск при вземане на решения в съдебната система. Също и на отказа да бъде разследвана истината за разгрома на Корпоративна търговска банка и разграбването на активите й.


Замърсената медийна среда също е тема в доклада, като за пореден път се подчертава, че в страната няма ясни правила, по които се придобиват медии и тяхната собственост. Това е причина за все по-осезаемата липса на свободно слово и репресивни мерки спрямо журналисти и медии, които критикуват властта и мафиотските структури.

Остри критики са отправени и към прокуратурата, която все повече се превръща в инструмент за изпълнения на политически поръчки. Осъжда се и кадровата политика в съдебната система, работата на Висшия съдебен съвет, зависим от политическите партии и липсата на разследвания на корупционни практики в магистратурата.

За първи път в евродоклад Румъния ще бъде коментирана отделно от България като страна, която е положила огромни усилия и постигнала реални резултати в борбата с корупцията, включително по най-високите етажи на властта и сред магистратите. В този смисъл страната ни ще бъде определена като последна по върховенство на закона. Потвърждение на класациите от последните няколко години.

В правителството, държавното обвинение, ВСС и други институции вече се обсъждат какви да са реакциите при излизането на доклада. Засега мнението било да се омаловажават критиките и да се представят като пожелателни, пише Фрогнюз. Да се акцентира върху пасажите, че управляващите имат желание за промени и очакваното приемане на проектозакон за борба с корупцията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни