Свързани новини

29.09.2016 14:39

Здравната ни система сред най-неефективните в света

Видян 1738 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Българската здравна система остава сред най-неефективните в света, става ясно от ежегодната класация на Блумбърг за ефективност на здравеопазването.  През 2014 г. страната ни е била малко по-добре, отколкото Либия и Беларус, но за сметка на това е по-зле от Венецуела, Еквадор и Казахстан.


Класацията е за 2014 г. и оценява продължителността на живота, разходите за здравеопазване на глава от населението и разходите като дял от брутния вътрешен продукт. В класацията са включени 55 държави – такива с население над 5 млн. души, продължителност на живота над 75 години и БВП на глава от населението над 5000 долара годишно. България е поставена на 46-о място заедно с Либия, като е паднала с три места в сравнение с класацията от 2009 г.


Според данните у нас се отделят 662 долара на глава от населението за здравеопазване, а средната продължителност на живота е над 75 години. Преди България са Казахстан, Еквадор, Венецуела, Дания, Тайланд, Алжир и др.


В самото дъно на класацията пък са Беларус, Сърбия, САЩ, Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия. Според методологията за определянето на индекса 60% от тежестта има продължителността на живота, 30% тежест има разходът за здравеопазване като дял от БВП, а 10% тежест – сумата, която се отделя на глава от население.


Оказва се, че размерът на отделяните средства за здравеопазване не е решаващ за неговата ефективност. Добър пример е САЩ, където се отделят по 9400 долара на глава от населението и 17,14% от БВП, но ефективността на здравеопазването е по-ниска в сравнение с България, където се отделят 662 долара на човек и 8,44% от БВП отива за здравеопазване.


На първо място в класацията е Хонконг, който запазва позицията си от 2009 г. Следват го Сингапур, Испания, която се е качила с 5 позиции от 2009 г. насам, Южна Корея, която пък се е качила с 3 позиции, и Япония.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци