Свързани новини

28.09.2016 10:29

Кабинетът издига Кристалина за шеф на ООН

Видян 1612 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН и оттегля подкрепата си за сегашния ни кандидат Ирина Бокова.

"Положихме огромни усилия, не само ние, и президентската институция, и Външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни и в точва число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", обоснова се премиерът, цитиран от "Фокус".


"Трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно, да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева", коментира пък министърът на външните работи Даниел Митов. По думите му ротационният принцип е изключително важен и страната ни държи на него.


 


  Миналата седмица стана ясно от думите на главния редактор на EurActiv.com Георги Готев, че Митов се разхожда в ООН и представя Кристалина Георгиева като кандидат за генсек на ООН.

 "С това той подрива кандидатурата на България, защото имаме само една кандидатура, и тя е на Ирина Бокова. Преди дни Борисов "поиска" от Бокова да бъде първа или втора във вота в понеделник, но това зависи от способността на българската дипломация да лобира за нея. Фактически Митов саботира Бокова и съзнателно се опитва да намали шансовете й за поредния вот. Няма такава държава!", допълни тогава  Готев.


Самата Ирина Бокова заяви часове преди решението на правителството, че не вижда сериозна причина да се оттегли. Според нея състезанието не е приключило и тепърва предстои сеpиозната битка, а петте кръга вотове досега са били предварителен етап на отсейване и позициониране на кандидатите. Тя посочи още, че срещу нея се води "истерична кампания за очерняне и клевети".

 С изключение на ГЕРБ и РБ, всички останали политически сили в парламента - БСП, ДПС, АБВ, ВМРО смятат, че смяната на Бокова е огромен политически гаф, който ще нанесе непоправими щети върху имиджа на България.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на