Свързани новини

30.08.2016 09:29

Ирина Бокова отново е трета в гласуването за ООН

Видян 1716 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ирина Бокова е на трето място в новото трето гласуване в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк за избор на нов генерален секретар на ООН, съобщава "24 часа".


Българската кандидатка за поста завърши първия вот на трета позиция, а втория - на пета. Третото гласуване я връща отново на трета позиция. Така генералната директорка на ЮНЕСКО остава сред водещите претенденти за поста.


 


При вота късно в понеделник Ирина Бокова е получила 7 гласа „за”, 5 „против” и 3 въздържали се. Данните са на сайта „Юроактив”. На първа позиция е бившият португалски премиер Антонио Гутериш с 11 „за”, 3 гласа „против” и 1 въздържал се.


 


Второ място този път изненадващо заема министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак с 9 гласа „за”, 5 „против” и 1 въздържал се.


Същите гласове, които е получила Ирина Бокова, са дадени и на бившия сръбски външен министър Вук Йеремич, който беше на второ място при втория вот, а сега дели трето място с българската кандидатка. Подкрепяната от САЩ аржентинка Сусана Малкора получава 7 гласа „за”, 7 „против” и 1 въздържал се.


 


За избор на кандидат са нужни гласовете на всичките пет постоянни членки на съвета (САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия) плюс поне 4 гласа “за” от 10-те непостоянни членки. Москва иска кандидатът да е от Източна Европа. Мнозина настояват да бъде избрана жена начело на световната организация, която е била оглавявана само от мъже досега. По тези показатели Ирина Бокова е фаворит. Броят на гласовете за, против и въздържал се става ясен след вота, но не и коя държава как е гласувала. Името на новия генерален секретар трябва да бъде ясно през октомври.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби