Свързани новини

27.08.2016 09:48

Бежанската криза обсъдиха Борисов и Меркел

Видян 1676 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Премиерът Бойко Борисов се срещна с Ангела Меркел в Берлин, където канцлерът организира работни консултации за бъдещето на Европейския съюз. В тях участваха министър-председателите на България, Хърватия, Словения и Австрия. Основната тема на разговорите при закрити врата за медиите бе бежанската криза. Борисов е настоял България да  бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. Той е имал и кратка среща на четири очи с германския канцлер.


"София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери", заявил премиерът.


От своя страна, Меркел уверила, че България ще получи конкретна материална подкрепа от Брюксел заради изключително сложната ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС.


 Преди срещата Борисов разговаря в Берлин със заместник-генералния секретар на фондация Конрад Аденауер Герхард Вахлерс, като призова за солидарност по мигрантския въпрос.


 "България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС, и въпреки тежките моменти, ние успяваме по най-добрия начин да защитаваме европейската граница... За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България", заяви Борисов.

 Вчера турските лидери заплашиха, че ако до октомври не влязат в сила визовите облекчения за турските граждани, Европа може да бъде изправена пред риск от бежанска вълна. От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов призова всички държави от Европейския съюз да бъдат солидарни в решаването на проблема с мигрантския натиск.

 Междувременно,  министър-председателят на Полша Беата Шидло посочи по време на разговора си с германския канцлер вчера, че за засилването на ЕС Брюксел трябва да се заеме с работите на гражданите на европейските държави, а не с откъснатите от реалността елити, предаде Фокус.


„Полша и Германия в момента играят важна роля в Европа. Ние сме две държави, които могат да окажат огромно влияние върху това каква ще е съдбата на ЕС и искаме да направим това. И днес говорихме по тази тема“, заяви Шидло.

Според нея Брекзит не е обикновено събитие, а от него трябва да се извади изводът, че „ЕС трябва да е по-близо до гражданите, да се развива и да е сигурен дом за европейците“.


Според полския министър-председателя ЕС се нуждае от реформи в „общите сфери“, които обединяват, а не разделят страните от Съюза.


  Нова среща за намиране на решение на бежанската криза ще имат Борисов и  Меркел, съобщи БНР. Те бяха поканени от австрийския канцлер Кристиан Керн да поговорят отново по темата през септември във Виена на съвместен обяд с колегите си от Хърватия Тихомир Орешкович и на Словения Миро Чирар. Към тях може да се присъедини и унгарският премиер Виктор Орбан.



  Консултациите са част от подготовката за срещата на върха на ЕС в Братислава, насрочена за 16 септември. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и