Свързани новини

23.07.2016 09:07

Германец от ирански произход е атентаторът, застрелял 10 души в германски мол

Видян 1552 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


     Десет души, сред които и извършителят, загинаха, след като 19-годишен германец от ирански произход откри стрелба вчера в търговския център Олимпия в германския град Мюнхен. По последни данни на полицията при атаката са били ранени 16 души, трима от които са в критично състояние. Нападателят е без криминално досие и от две години живеел в града. Началникът на мюнхенската полиция - Хубертус Андре съобщи, че, по последна информация нападателят е действал сам, без съучастници, като мотивът и основанията за деянието за момента са напълно неясни, съобщи БНР.

Андре отказа да даде категорично мнение дали става дума за терористичен акт или за действия на психично неуравновесен човек.  По първоначални данни, нападателят е стрелял с пистолет, а в раницата му не са открити експлозиви, както се опасяваха полицаите, предаде Ройтерс.

Веднага след инцидента, станал след 18 ч. местно време,хората бяха посъветвани да останат по домовете си и да избягват публични места. В Мюнхен беше въведено извънредно положение, преустановено беше движението на влакове, автобуси и трамваи. Летището не беше засегнато.

Силите на реда препоръчаха да не се разпространяват снимки и видеа, тъй като това може да възпрепятства специализираната операция. Полицията публикува на своя сайт специален формуляр за фото и видеоматериали от случилото се и призова всички свидетели да й пратят материали от местопрестъплението, които да могат да ѝ помогнат да попадне на следите на престъпниците, предаде Дойче веле.

В Мюнхен бяха свикани полицейски сили от цяла Бавария и съседните федерални провинции Хесен и Баден-Вюртемберг. Мобилизирани бяха части дори и от съседна Австрия, за да подпомогнат операцията. Голяма част от Мюнхен беше отцепена. Полицейското присъствие беше засилено и в други градове, включително и в Северен Рейн - Вестфалия. Чехия обяви, че ще подсили охраната по границата си с Германия, за да предотврати изплъзване на съпричастни към атентата в Мюнхен.


Според замисъла на ръководствто на германския жп концерн, туристите могат да намерят временен подслон във вагоните, както и закуска. След стрелбата беше спрян общественият транспорт в града. Фейсбук активира услугата "Проверка на безопасността" (Safety Check), която позволява на ползвателите на социалната мрежа  оперативно да информират, че са оцелели в случай на стихийно бедствие, катастрофа или терористичен акт.

Освен това в социалните мрежи във връзка със случилото се беше стартиран  хаштаг "отворена  врата", който да съдейства на потребителя да намери безопасно място в града при нужда.
Мюсюлмански вестник съобщи, че мюнхенските джамии ще бъдат отворени тази нощ за всеки, който се нуждае от подслон.

След като стана ясно, че нападателят е действал сам, полицията обяви, че планира да пусне градския транспорт по-късно тази сутрин.



Все още не са идентифицирани всички загинали и пострадали. Затова не можем да потвърдим дали сред пострадалите има и българи, каза  за БНР генералния консул на България в Германия Антоанета Байчева. По думите й властите са се погрижили за нашите сънародници,  които останаха блокирани през нощта далеч от домовете си заради мерките за сигурност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей