01/02

Свързани новини

26.05.2016 14:05

2,993 млрд. еврофондове усвои София

Видян 2497 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      2 993 700 000 лева са усвоените еврофондове от София по 109 проекта. От тях 2,913 млрд. са по стария програмен период. По новия вече сме взели 80 млн. Беше одобрен от Европейската комисия и предстои да се усвоява първият изобщо за България инфраструктурен проект 2014 -2020 г. - третата Зелена линия на столичното метро. За нея ЕК дава 368 млн. евро, което са 720 млн. лева. А столицата е абсолютен лидер по усвояване на европейски средства. Това стана ясно на откриването на изложбата и конференцията Първите 10 години на София в Европейския съюз, организирани от сдружение Екопрограма, програма Европа на СО и район Триадица, които представиха най-значимите проекти, реализирани в интерес жителите на София.



През 2016 г. се навършват и първите 7 години от управлението на Фандъкова като кмет. Събитието се проведе тематично на метростанция ЕС в сърцето на столицата, а в него взеха участие кметът Йорданка Фандъкова и ресорният заместник-кмет Ирина Савина. Сред гостите бяха и изпълнителният директор на Метрополитен ЕАД Стоян Братоев, председателят на образователната комисия в СОС Малина Едрева, председателят на програма Европа Ирина Йорданова и др.



 „Вече 8 години програма Европа финансира граждански проекти, насочени към представяне на европейското измерение на нашия град”, каза Фандъкова. Градоначалникът специално подчерта реализирането на 36 общностни, т.е. паневропейски проекта, встрани от националните европрограми. По тях София научи как да създаде по-добра енергийна ефективност от Виена, Лион и Мюнхен и още много ценни неща, които позволяват подобряване на качеството на живот и развитието на града. "По новия програмен период, който вече преполовихме, общностните проектите са 39", разказа Савина. Те позволяват столицата да получи ноу-хау от водещи европейски градове. „Общата стойност на проектите за градско развитие по Региони в растеж е 280 млн. лв., от които безвъзмездната помощ е 240 млн. лв. Общината пак подготвя резервни проекти, в случай че от оперативните програми остане неусвоен ресурс”, допълни зам-кметът по строителството и усвояването на евросредства. Те са на стойност 117 млн. лв.
Първите 10 години на София в ЕС е проект по Програма Европа на Столичната община, която в понеделник ще представи и другите си инициативи в Дома на Европа на ул. Раковски, където са представителствата на ЕК и ЕП в България.
До 2020 г. София ще усвои още за средства за подобряването на градската среда и още куп проекти по транспортната, социалната, културната и екологичната инфраструктура на милионния град.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще