Свързани новини

05.05.2016 15:00

Губим 59% от износа си на ток

Видян 2939 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Финансовото състояние на българската електроенергетика се стабилизира, но почти всички производствени показатели в сектора бележат драстичен спад от началото на тази година. Това показват обобщени данни на държавната компания „Електроенергиен системен оператор“ за периода от януари до май 2016 г., съобщава Епицентър.

  Производството на електроенергия в страната е намаляло през този период с близо 15%.

   Вътрешното потребление се е свило с почти 4%, а в чужбина България е загубила катастрофално 59% от миналогодишните си пазари на електроенергия (виж таблицата).

   Натоварването на базовите мощности – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ-овета, е спаднало с близо 11%. Същото е намалението и при възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), присъединени към мрежата високо напрежение.

 Чуждестранни клиенти, които по-рано са внасяли ток от български електроцентрали, сега купуват от европейските борси на по-изгодни цени.

Транзит от Румъния през България тези дни минава електроенергия почти колкото от един блок на АЕЦ "Козлодуй". В отделни часове на пазара в региона добре се пласират и излишъци от Сърбия.

Основната причина за тоталния срив на експортната ни позиция е оскъпяването на всички видове производство на електроенергия в страната.

На фона на рекордното поевтиняване на суровия петрол и природния газ цените на електрическата енергия у нас през миналата година се увеличиха, както за бизнеса, така и за населението. Това стана главно заради скока в размера на административните добавки.


    Чрез тях финансовите тежести за подкрепа на зелената енергия и на двете американски ТЕЦ бяха пренесени от НЕК върху производителите и потребителите на електроенергия.

      С промени в Закона за енергетиката от юли миналата година всички електроцентрали са задължени да внасят по 5% от приходите си от продажби на електроенергия в новия фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Със средства от него се покриват някои от дефицитите в НЕК.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху