14.02.2016 16:02

Далавера:58 млн. за безплатен софтуеър от държавата

Видян 11388 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

 57,99 млн. лв. Толкова плати държавата за Уиндоус 10, въпреки че в договорите за Уиндоус 7, сключени от предишния кабинет на ГЕРБ има изрична клауза за безплатен преход към новия продукт със закупуването на стария. При това данъкоплатецът, този тъй богат човек, вади от джоба си вместо 300 долара (519 лв. по БНБ) за единична бройка, колкото струва продуктът на пазара, невероятните 1300 лв., при положение, че се купуват десетки хиляди пакети за всички компютри на държавната администрация. Не стига това, ами ресорният вицепремиер Румяна Бъчварова е "пропуснала" да отбележи, че дори Уиндоус 7 е подходящ едва за около 30% от компютрите на администрацията. Т.е. - за другите 70 на сто е непригоден. Защо тогава се купува за всички машини?


Всички тези тревожни факти четем в Черна книга за правителственото разхищение в България - сборник от намирисващи казуси, съставен от Инситута за пазарна икономика по поръчка на фондация Фридрих Науман - все институции десни и нямащи нищо общо с опозицията.
Оттам не пропускат да отбележат също, че всъщност администрацията изобщо, дори да не беше договорила това, може да използва изцяло безплатен софтуеър и така да спести стотици милиони на данъкоплатците (200 000 000 лв. похарчени в това перо само за последните години). Това е възможно посредством въвеждането на Линукс - алтернативата на продуктите на Майкрософт, за което преди време 19 минути цитира и британската преса, която ни взе на подбив и основателно се усъмни, че липсата на логика в управленските решения по темата може да не е случайна, а да е продиктувана от нечий материален интерес. България е супер малък пазар и вероятно търговските посредници по сделките имат предвид някои особености на българската администрация.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се