15.01.2016 17:01

ОЕБ Шалом протестира срещу провеждането на Луковмарш

Видян 2325 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Организацията на евреите в България „Шалом“ намира за ретроградна и крайно обезпокоителна подновената кампания от Български национален съюз за организиране на тематични събития под надслов „Луковмарш“, чиято кулминация е планирана за 13 февруари 2016 г. с провеждане на самото шествие. В последните години гражданското ни общество редовно е изправено пред трудности да решава сериозни проблеми в духа на демократичната и правова държава. За съжаление, прояви от рода на така наречения „Луковмарш“ по никакъв начин не допринасят за възприемането на родината ни като страна с ясна и категорична позиция срещу всякакви прояви на расизъм и антисемитизъм, изповядване на нацистка идеология и насаждане на ненавист и омраза към отделни малцинствени групи. Напротив, чрез своите запазени символи на нацистки поздрави, запалени факли, униформи и строги правила, шествието създава внушения и аналогии с един от най-мрачните периоди в човешката история – времето на Третия Райх.



Колкото повече се отдалечаваме от годините на българското пронацистко управление, толкова повече възможности се създават за пренаписване на историята и лустрация на личности като генерал Христо Луков, изиграл ключова роля за присъединяването на Царство България към престъпния блок на Хитлеристка Германия през Втората световна война, водач и активен деец на Съюза на българските национални легиони, Луков е отявлен привърженик и идеолог на фашистки и националсоциалистически постановки и модели. Днешните му поддръжници приписват на него и съмишлениците му хиперболизирани дела и заслуги, изкривявайки образа на реално съществували исторически личности. Множество млади хора с готовност и въодушевление приемат и разпространяват пропагандните призиви за обединение и активна борба срещу „националните врагове“, превръщайки се в инструмент за поляризация, екстремистки нагласи и подтикване към расова и етническа нетърпимост в рамките на българското общество. Недопустимо е да се толерира практиката на неонацистите да поругават паметта на милионите жертви на Холокоста и да отричат униженията и репресиите, на които по силата на антиеврейското законодателство в периода  1941 – 1944 г. са подложени десетки хиляди български граждани от еврейски произход. За членовете на групировки, изповядващи крайни идеологии на антисемитизъм и омраза към различния, печалните уроци на най-голямата човешка трагедия в съвременната световна история остават ненаучени.



Живеем в епоха на парадоксално противопоставяне между нивото на развитие на човешката цивилизация, достиженията на науката и медицината, от една страна и ужасяващата радикализация и непрекъснато потъпкване на човешки права, от друга. Всичко това се случва в безмилостната сянка на международния тероризъм, който не познава граници и е готов да използва всякакви средства във войната си срещу демократичното и свободно общество. Ставаме свидетели на изменения в геополитическата карта на света, на колосални миграционни потоци от изток на запад, сравними по своя мащаб и характер с пристигането и установяването на евразийските племена, включително и на прабългарите, на територията и по външните граници на Римската империя. За разлика от късната античност, в съвременния глобализиран свят на непрекъсната комуникация, мобилност и лесен достъп до информация, тези процеси се развиват изключително бързо и могат да имат катастрофални последствия, ако не бъдат спазвани хуманистичните и морални принципи, стоящи в основата на Световната общност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния