13.08.2015 14:08

Кладенецът в Плиска се оказа просто селски

Видян 2831 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Топекспертът проф. Казимир Попконстантинов разби окончателно мита за светената вода и другите глупости около кладенеца в Плиска. Оказва се, че той нито е чудодеен, нито е 12-вековен. ! Кладенецът в Плиска е един обикновен селски кладенец. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Казимир Попконстантинов, преподавател във Великотърновския университет, носител на Хердерова награда през 2004 г. в Германия и Австрия, във връзка с твърденията за кладенеца със светена вода открит в Плиска. „Във връзка с кладенеца в Плиска могат да се кажат много неща. Искам да излезе истината, защото това е преекспонирана тема, с която колегите си правят шмекериите и спекулират с нея”, заяви проф. Попконстантинов. „Идеята ми е да се покаже това, което се нарича истинска наука, с интересното откритие, което е направил колегата Павел Георгиев”, уточни професорът. 


Във връзка с това ще отбележа, че в северния двор от Голямата базилика има кладенец, който е с диаметър близо 4 метра, дълбочина около 10 метра, в който има също и до ден днешен вода. Защо, след като и той е в манастирския двор, никой не говори за него, че има чудодейна, чудотворно вода?”, запита професорът.


„Кладенецът, който е адаптиран в Голямата базилика е обикновен селски кладенец, който е бил предназначен първоначално за езическия храм, който се намира под Голямата базилика в олтарната част. Под олтарната част на Голямата базилика има основи на езически храм”, отбеляза проф. Попконстантинов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева