29.07.2015 14:30

И бизнесът във Варна скочи срещу цената на тока

Видян 795 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Увеличаването на цената на тока, което ще засегне директно българската икономика, показва изкривена пазарна позиция. Тази оценка дадоха представители на варненския бизнес, които влязоха в непривичната за тях роля на протестиращи срещу действията на държавата, съобщи petel.bg.В протеста в центъра на Варна се включиха мениджъри и работници от ключови за града компании и фирми като БМФ, Булярд, МТГ „Делфин“, Радиозавод „Черно море“, „Агрополихим“ и др. Заедно с тях бяха и социалните партньори от синдикалните организация на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

„Когато нещата се изкривяват по този начин, това веднага ражда диспропорции. Резултатът ще е, че бизнесът ще почне да се прави на битов потребител. Това не може да е пазарна икономика“, заяви на митинга на площад „Независимост“ във Варна Петьо Милков, шеф на радиозавод „Черно море“, в качеството си и на зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал. От името на работодателите той коментира, че плащането на по-скъпа електроенергия ще „изяде“ ръста от 1 – 2 %, който се говори, че е постигнала икономиката ни.

„Това обаче се отнася за едно предприятие с ниска енергоемкост“, уточни Милков. Производствата обаче ще бъда засегнати и от поскъпването на всички метали с от 5 до 10 %, което ще последва. Така ръстът може да стане отрицателен. „Ако ръстът е от 2 %, той ще отиде в енергетиката, за да покриваме загуби от недалновидни политики“, каза още шефът на варненския радиозавод. Много от протестиращите коментираха, че държавата разчита на пасивността на българското общество в тази ситуация, в която цената на тока не е се покачва за битовия потребител. „Ако бяхме в Гърция, хората щяха да се вдигнат и да изхвърлят политиците“, коментира участник в демонстрацията.


Снимка: petel.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали