07.07.2015 17:07

Миков: Внасяме законопроекта за намаляване на данъка върху бебешките стоки на 5%

Видян 699 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внася законопроекта за намаляване на данъка върху бебешките стоки на 5%”. Това обяви на пресконференция след заседание на ИБ на БСП председателят на партията Михаил Миков. Той аргументира предложението на левицата, като се позова на данни за раждаемостта. „През 2009 г. са родени 81000 деца, през  2010 – 75 000, през 2001 – 70 846, през 2012 – 69 121, през 2013 – 66 578, а през 2014 – 67585”, цитира данните Миков. По думите му това е изключително тежка тенденция, която изисква мерки от правителството, но понеже те не се случват, затова от ляво внасят този законопроект. Лидерът на БСП посочи, че в много европейски страни това е постоянна политика на правителствата, като даде пример с Великобритания, Франция, Чехия, където подобни стоки се облагат с 5 % ДДС. „Смятаме, че ще получим подкрепа в НС, защото това е един малък знак към хората, които поемат тежката отговорност да отглеждат деца в тези времена”, допълни председателят на левицата.
 
БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще сезира Конституционния съд за закона за здравното осигуряване
 
Михаил Миков обяви още, че през тази седмица от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще търсят подкрепа за внасяне на искане до Конституционния съд по Закона за изменение и допълнение на закона за здравното осигуряване по отношение на разделяне на пакетите на такива със социално значими заболявания и други, които не са. „За никого още не е ясно кои заболявания са социално значими, но при всички случаи става въпрос за достъп до здравеопазване”, добави лидерът на БСП. Той припомни, че от левицата са отправили писмо до президента по темата, в което се посочва защо този закон, освен, че засяга основни конституционни права, е във висока степен античовешки. По думите му няма отговор на писмото, а президентът е издал указ за публикуване на законопроекта.

Има ли право президентът да прави предложения?

Според Миков въпросът има ли право президентът да прави предложения стои на полето на конституцията. Той посочи, че в закона за допитванията това е изрично установено, но в конституцията актовете, които държавният глава може да издава, са укази, обръщения и послания. Той продължи, че в чл. 98 от конституцията изрично са изброени правомощията на президента и там, където е дадена възможност закон да му даде право, то това е винаги свързано с персонални въпроси. „Този въпрос трябва да се изчисти, защото указ не е издаден за това предложение, а е внесено направо предложението, нещо като писмо до НС”, каза още Миков.
 
Лидерът на БСП разкритикува правителството, като заяви, че то не оползотворява възможностите, които се дават на България за справяне с младежката безработица. „Процесът бавно върви, централизиран е, има сериозно забавяне, което крие рискове ние да не оползотворим възможностите, които Европа дава”, каза още той.
 
Отговорът на гърците трябва да породи много сериозни политически изводи в Европа


Михаил Миков коментира и резултатите от референдума в Гърция. „Нашата позиция е, че гръцкият народ се противопостави достатъчно категорично на несправедливостта в отношенията с неговите кредитори.  Необходим е много баланс и разум на двете преговарящи страни, за да се намери разумно и справедливо решение, в основата на което по никакъв начин не бива да бъдат само финансовите съображение”, заяви лидерът на социалистите. Той бе категоричен, че е нужна промяна на подхода, защото отговорът на гръцките граждани би трябвало да породи много сериозни политически изводи в Европа за порядъка, за отношения и най-вече за справедливостта. „Очевиден е дефицитът на мерки, на позиция на правителството по отношение на последиците за България – за българската икономика, за българските производители”, каза още Миков. Според него при нас има натрупване на два процеса – свиване на пазарите във връзка със ситуацията в Източна Украйна, санкциите към Русия, контра -санкциите на Русия и ситуацията в съседна Гърция. „Правителството трябва много по-отговорно да погледне към предстоящите месеци и да се ангажира с отстояването на интересите на българските производители на европейско равнище”, категоричен бе Миков.

Атанас Мерджанов за местния вот: Преимуществено коалицията ще бъде в рамките на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ
 
„Преимуществено коалицията ще бъде в рамките на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Там където номинираните кандидати за кметове се радват на по-широка подкрепа, не са изключени и други коалиции”. Така  зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов отговори на зададения му въпрос от журналисти за подготовката на левицата за предстоящите избори и възможните партньори. По думите му няма нищо ново в дейността на партийни организации на БСП по места. Мерджанов заяви, че те имат организационна свобода в рамките на решенията, приети от НС на БСП и Конгреса на партията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и