Свързани новини

05.07.2015 15:07

Губим 3 милиарда от туризъм

Видян 1729 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки всички заклинания на ресорния министър Ангелкова, картината в туризма е отчайваща. Анкета на 19 минути сред собственици на хотели и комплекси по черноморското ни крайбрежие показва реален спад между 30 и 50 процента, като той е най-малък на юг от Бургас и се засилва на север от този град. И то на фона на миналата година, която беше първата след 1999 г. със спад в броя на туристите – официалната статистика го определи на 3%, докато според хотелиерите бе поне 15%. 

„Няма как сривът на руския контингент от 700 000 туристи да бъде компенсиран с 20 000 евреи повече, игрите на министъра с процентите могат да заблудят само лаици”, коментират хотелиерите от сой, които врят и кипят в бранша дълги години и плащат сметката на бездействието. 

Още по-трагично е положението с приходите. Миналата година вече намалихме малко цените, а тази по оценка на световния туроператор ТУИ средната стойност на пакета за България бележи 34,8% спад. В цените за българските туристи даже на Слънчев бряг свалянето е 15-20% спрямо миналата година и поне 30% в сравнение 2013 г.

Ако е вярно, че България има 6 милиарда лева приходи от туризъм, тази година ще изгубим не по-малко от 2, а възможно е и до 3 000 000 000 лева. Туризмът ангажира 250 000 българи и изхранва техните семейства, припомнят от бранша.

Там са изключително учудени от тоталното бездействие на ресорното министерство. То нито насочи рекламата на страната, без друго твърде закъсняла, към сегментиране на пазарите, вместо към паневропейските канали, а бе посъветвано за това от Световната туристическа организация. Нито предприе реални крачки за кризисен пиар на пазарите, на които бележим спад за втора поредна година, при това се задълбочава, а те са всички основни – Русия, Германия, Великобритания, Румъния Украйна. Нито пък успя да привлече със странната си комуникация българите, които въпреки всичко летуват в Гърция, независимо от кризата при съседите. 

След миналогодишния ръст от 121,8% на нашите почиващи на Бяло море, тази година се очаква ново подскачане на числото като основни генитични пазари са най-големите градове София и Пловдив, а също останалата част от Западна и Южна България, а вече и от зоната на нашето Черноморие, което е парадоксално!

Едновременно с това расте и интересът за купуване на втори жилища в Гърция, с което контингентът се фиксира в тази посока за години напред, изнесеният национален доход вече приближава милиард годишно, а общите загуби на българския туризъм със сигурност надминават 3 000 000 000 лева.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.