15.06.2015 16:45

Сменят министъра на земеделието

Видян 3086 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на земеделието Десислава Танев ще бъде сменена. Но не заради невъзможността да разплати 1,9 млрд. лв. по старата програма за селските райони и липсата на капацитет да отпочне новата, по която дори не е обработката на 3400 проекта. А понеже я гласят за кмет на Сливен.

За нейното място пък се готви Румен Порожанов, който в момента е шеф на фонд Земеделие, а в предишния мандат на ГЕРБ причини глоба 1,2 млрд. лв. за България за управлението на разплащателната агенция от април 2011 до август 2013 година. За това свидетелства доклад на Европейската комисия, които кой знае защо е засекретен от министър Танева и заместника й Грудев, който е съдружник на порожанов в частна институция за консултации по европейските фондове със специализация в агросектора – чутовен скандал, развит преди месеци от 19 минути.

Помолени за коментар, от Министерството на земеделието на четвъртия ден за размисъл ни препратиха към Фонд Земеделие. Оттам пък ни насочиха към Министерството, понеже „казусът не ги касае”.

Дреболия в случая е припомнянето на описвани от нас още преди 3 години далавери с обществени поръчки при управлението на Порожанов във Фонд Земеделие. Или пък как ръководеше навремето Булгартабак и бе поверил рекламата на държавното тогава дружество на... съдружник на съпругата си. Та се накупиха едни апартаменти... А здравата връзка с ДПС си остана, че го гря и в онези царски години, и после при Тройната коалиция. Явно не стихва до днес.



Какви са картите му сега? Ще кажем само, че е възможно да не го огрее министерското кресло в земеделието в случай, че стане подуправител на БНБ. И то с ресор прословутия Банков надзор. Ще му се пише биография от пребиваването в борда на държавната Банка за развитие по времето на кабинета Орешарски, когато фирми на Бисеров незнайно как захлебиха от парите на данъкоплатците, пренасочени по проекти.

Разни Кристалини убеждават ръководството на ГЕРБ, че уж така Порожанов щял да бъде истинският управител, докато техният мисионер от МВФ щял да бъде представителна фигура. А изобщо не е така – дори Искров показа колко възлова фигура е гуверньорът на Централната банка и че, ако реши, ще прави каквото си поиска.

Запушват устата на БСП с Насо Мафията за шеф на фонд Земеделие

Така гласи кулоарната клюка в Министерството. Напомняме, че за малко в междувластието при падането на Орешарски и с ясната подкрепа на ДПС братът на тогавашната, но вече бивша червена депутатка Ваня Добрева стана шеф на фонда. Изненадващо за някои, той получи мястото на заместник в реформаторската администрация на ГЕРБ и коалиция. Още по-изненадващо получи подкрепата на ... реформаторите, които уж са най-големите врагове на левицата и са „автентичните” десни. Рамо му дават батковците Румен Христов – шеф на земеделската комисия в НС и бившият министър от Костово време Венци Върбанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

везни