29.05.2015 14:40

Стойнев: Управлявате бюджета така, както правите пътища – на парче и не съвсем качествено

Видян 475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„ПГ на БСП Лява България се противопоставя на повърхностните, лишени от задълбочен анализ и оптимистични изводи за изпълнението на държавния бюджет през първото тримесечие на 2015 г.” Това заяви в декларация от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев. Според него зад официално огласените данни на МФ прозират притеснителни тенденции за бизнессредата, потреблението и нивата на бедност. „Игра на числа! Това са „успехите” на правителството в отчетите за изпълнението на държавния бюджет през първото тримесечие на 2015 г. То обаче забравя, че не е във филм, че „жертвите” от счетоводните трикове са истински – а именно хиляди фирми и милиони българи”, коментира Стойнев. Той даде пример със събраните приходи от корпоративни данъци през 2015 г., които са с 20 млн. лв. по-малко от тези през 2014 г. „Това означава, че фирмите работят в по-лоши условия в сравнение с предходната година”, поясни той. Стойнев посочи данни на НСИ, според които инвестициите за тази година в частния сектор ще се свият с почти 40%, а според БНБ преките чуждестранни инвестиции за януари-март 2015 г. ще са по-ниски с 58 милиона лева в сравнение с периода януари-март 2014 г. „Данните са показателни - застой, затваряне на предприятия, загуба на работни места, липса на доходи, увеличаване на бедността. Това е проекцията на вашите числа върху истинския живот”, коментира той. Народният представител предположи, че управляващите живеят в паралелна реалност, за да не виждат как живеят българите. „Хората мислят със страх за бъдещето си. Как иначе ще обясните свиващото се потребление и увеличаващите се спестявания?”, попита той. 


Стойнев е категоричен, че тежката сянка на първото правителство на Борисов тегне и над този кабинет. „Управлявате бюджета така, както правите пътища – на парче и не съвсем качествено. Триковете с бюджета обаче са много по-опасни от триковете с лентичките”, заяви той. Според него преизпълнението на приходите от ДДС с 350 милиона лева е счетоводен номер, защото не се дължи на реформи, нови политики и на  значими събития в икономиката. „Плашихте ни с дефицита”, подчерта Стойнев и обясни, че правителството отчита бюджетен дефицит за 2014 г. в размер на 3,7% от БВП. „Евростат ви опровергава и сочи по-малък бюджетен дефицит в размер на 2,8 % от БВП за 2014 г. На кого да вярваме - на правителството или на Евростат?”, попита народният представител.


Драгомир Стойнев припомни протестите и ветото на президента за емитирания 1 милиард лева дълг, основно заради изхарчените от кабинета „Борисов-1” 800 милиона лева през февруари 2013 г. „Тогава вашият президент Плевнелиев каза да „не задължаваме следващите поколения”. А сега кой задължихте? През първото тримесечие на 2015 г. държавният дълг се увеличи лавионообразно и достигна 24 милиарда лева. Това са 29% от БВП”, подчерта той. Депутатът обясни, че в данните се виждат една друга притеснителна тенденция - новата емисия от 6 милиарда лева на международните пазари увеличава дела на външния дълг. „Той значително изпреварва вътрешния, което поставя страната ни във външни зависимости”, каза още той. 


„БСП и сега като опозиция, но и в управление, винаги е доказвала, че стои на позициите на държавността”, заключи Драгомир Стойнев. 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци